Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PD

P13a72v50e25l 18D43u56d88r

26. 11. 2021 16:55

Řešíte jen následky, ne příčiny. Mne třeba zajímá, kolik lidí je potřeba k vytvoření nové varianty koronaviru v laboratoři. Stačí jeden?

1 0
možnosti
Foto

Stačí i míň než jeden. Tuhle žluťáci vyrobili nový vir z pouhého soplu. A jak je životaschopný.....

0 0
možnosti
PN

Já to cítím velice podobně.

0 0
možnosti
TK

Dost jste mě zklamal, takto naivní optimismus bych zrovna od vás nečekal. ;-)

0 0
možnosti
PI

Pane profesore, rád bych vám připomenul vaše výroky o mrtvolách na cestách apd. Vaše prognózy, rady a doporučení si nechte laskavě pro sebe a nestrašte obyčejný smrtelníky svými apokalypsami.

1 2
možnosti
Foto

Tak ale tentokrát máme myslím našlápnuto pěkně. Nejde mi ani tak o ty mrazáky - normální člověk na nich netrvá, klidně ať se to hned hází do hromadných hrobů, a až koronáč za 10 let pomine, pak kdo zbyde, může to ve volném čase přebrat. Tuhle sezónu jde nejvíc o to, aby se hlavně pohnulo s tou důchodovou reformou - zatímco se všichni soustřeďují na příjmovou stránku, pan Babiš se správně soustředil na výdajovou - důchodců je prostě moc, na tak malý stát a slabou ekonomiku. Konečně s tím někdo něco dělá.

0 0
možnosti
Foto

Vaše protikovidové dvanáctero je perfektní pane profesore R^

2 0
možnosti
AP

Podle mě, ne.

Dvojka je na pousmání.

Trojka už má potenciál zabíjet, protože pro část lidí je alternativa resp pod nosem/bradou, aby to udýchali. A co je lepší, s ventilem nebo bez?

Čtyřku děláme už desetiletí a z přehnané hygieny se rozvinuly alergie, ekzémy. Cílem opatření nemají být problémy jinde...

Na šestku většina nemá, něco ano, ale všechno nedají i finančně (vynechávám technické překážky...

Sedmička už byla (lock) a s jejími následky se budeme potýkat ještě leta. Opět přínosy/následky. Mluvím např, o kroužcích dětí sportování dospělých ...

Osmičku aplikuji a už mi celá rodina nadává ;-)

Nejsem si jistý, jestli komunikace jen po telefonu/elektronicky spíš depresi neprohlubuje (připomíná, průšvih)

"Rozjeďte internetový obchod, poradenskou službu" a už zvyšujete počet kontaktů :-P

Jistě, chápu to tak, vyberte si z toho, co můžete, ale jako celek to je, v podstatě, nerealizovatelné, někdy i škodlivé.

1 4
možnosti
JJ

Tak vzhledem k tomu, že ke kolektivní imunitě je potřeba dosáhnout skutečné funkční imunity (tj. že člověk se už nenakazí a virus dál nešíří) a to u tak vysokého procenta obavatel, že se virus přestane šířit i u zbytku "naivní" populace, je kolektivní imunita v případě covidu pravděpodobně nedosažitelná a rozhodně není dosažitelná očkováním stávajícími vakcínami. Jednoduše proto, že očkovaní v poměrně velké míře šíří virus dál, buď bezpříznakově nebo onemocní a končí i v nemocnicích, takže přes masivní očkování se procento skutečně imunních nezvyšuje - snad jen o ty, co covid skutečně prodělali - reinfekce jsou stále poměrně řídký jev.

0 1
možnosti
Foto

Dobrý článek. To s tou natrénovanou dočasnou resistencí je u koronavirů standartní věc, kdo měl či má malá děcka (školka, první stupeň ZŠ), tak s tím má bohaté zkušenosti. Prostě je dobré být pravidelně po malých dávkách lehce infikován a tělo se s tím srovná, buď s lehkými velmi krátkodobými příznaky virózy, nebo i bez toho. Tady u toho nového koronaviru to bude fungovat taky tak, otázka je objem toho zavirování - jiné je to v létě, kdy je virová dávka /relativně/ nízká, jiné teď v sezóně. Na druhou stranu už se virujeme druhou sezónu, někteří i třetí, a i přes léto se virovalo - teda jak kdo, samozřejmě. Tak uvidíme, no. Za mne článku karma.

1 0
možnosti
DR

Nechápu, že se s vámi někdo baví. Jste Ornella Štiková lékařské obce.

0 2
možnosti
OD

O86t45a 88D75v80o84r68a87k

25. 11. 2021 15:18

Na to se dá napsat jediné. Ať máte pane profesore pravdu. :-)

5 0
možnosti
MB

Otázka zní jinak, kdyby imunita proti viru byla velmi dočasná, proč máme tak málo reinfekcí?

0 4
možnosti
ZB

Absolutní nepochopení článku. Píše o imunitě vznikající na sliznici u lidí u kterých nemoc vůbec nepropukla a ubránili se nízké dávce virového utoku.

4 0
možnosti
  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 16395x
Jsem biolog, profesor na Přírodovědecké Fakultě UK v Praze. Když zrovna nepřednáším tak se věnuji evoluční biologií, parazitologií a evoluční psychologií a hledáním ztracených předmětů v nepořádku na svém stole. Mým hlavním koníčkem je moje práce (což je, přiznávám, pro mě i mé okolí poněkud vysilující). Rád se ploužím přírodou (Ďábličák stačí, Balkán je lepší) a fotografuji co mi vleze před objektiv. Na poli vědy i v běžném životě jsem postupně učinil řadu objevů; vzhledem ke své mizerné paměti mnohé z nich i opakovaně.

Najdete mne na flegr.com a  www.facebook.com/prof.jaroslav.flegr 

<a rel="license" href="http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/"><img alt="Licence Creative Commons" style="border-width:0" src="https://i.creativecommons.org/l/by-nc-nd/4.0/88x31.png" /></a><br />Toto dílo podléhá licenci <a rel="license" href="http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/">Creative Commons Uveďte původ-Neužívejte komerčně-Nezpracovávejte 4.0 Mezinárodní License</a>

Seznam rubrik