Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Pane profesore, vysvětlujte jim to horem dolem, oni tu souvislost mezi nekontrolovatelným exponenciálním šířením a budoucím lockdownem prostě svým selským rozumem nepochopí! A ještě se vám vysmějí, i když jste to dost přesně předpovídal. Loni i letos.

Snad jsme si všichni ze základky odnesli pochopení pojmu "kapénková infekce". Respirátor mechanicky brání cestování vyprskaných kapének na ostatní a tím snižuje přenos viru. Tečka.

Ale pořád pětina lidí v nákupním centru chodí bez respirátoru nebo ho má pod nosem. V každém autobusu MHD se někdo najde. Nakazí školáka, ten nakazí nebo aspoň pošle do karantény svou rodinu, své spolužáky a jejich rodiny, ti zase další spolužáky a jejich rodiny, protože nemají příznaky a kontakty ani nepřiznají.

Netušila jsem, že máme v republice tolik lidí bez základního vzdělání.

Oni mají svou svobodu! Oni přece od společnosti nic nechtějí, tak proč by je společnost měla nutit nosit hadr na hubě? O očkování, které je nesrovnatelně méně riskantní než covid ani nemluvě.

Že díky naší civilizaci mají pohodlný život, jídlo, vodu, elektřinu, bydlení, mohli chodit do školy a díky tomu se mohou uživit svou prací a umí si spočítat příjmy a výdaje, občas k doktorovi se zlomenou rukou, že ve stáří můžou ty doktory potřebovat mnohem víc - ale oni přece od společnosti nic nepotřebují!

Je jim jedno, že to spousta lidí odnese zdravotně - i mladých a zdravých. Že to celá ekonomika kvůli nim zase drasticky odskáče. Spousty lidí to finančně odnesou. I ti hospodští jsou na tom dneska zase mizerně a mají kvůli nim o třetinu zákazníků míň. A co chudáci doktoři?

K právům patří zodpovědnost. Win-win strategie je nejpřínosnější. Pro covid je bohužel výstižnější sprosté slovo než pouhý "průšvih".

Jenže oni nikdy neuvěří, že to všichni dohromady, ale přitom každý z nich osobně, zavinili. A pokud uvěří, tak je jim to fuk, protože myslí jen na sebe. A my jejich sobecký pohled na svět bohužel nezměníme žádnými argumenty. Oni mají "pravdu" a my jsme prý jen ovce.

1 5
možnosti
AP

No, kdyby ten exponenciální růst byl, možná by si i někdo všiml ...

0 0
možnosti
Foto

Aha, takže víc než jedenapůlnásobek nově zjištěných nakažených každý týden už čtyři týdny za sebou není exponenciála? NAUČTE SE MATEMATIKU!

Poměr týdenního průměru denních nárůstů ku předchozímu týdnu (počítáno vždy od pondělí do neděle):

0,73 - 0,6 - 0,66 - 0,74 - 1,46 - 1,34 - 1,18 - 0,83 - 0,88 - 1,02 - 1,07 - 1,02 - (** 30. srpna **) 1,01 - 1,33 - 1,49 - 1,17 - 1,06 - 1,38 - 1,33 - 1,61 - 2,24 - 1,6 - 1,53

Ještě 30. srpna byl koeficient 1,01. Od té doby počty setrvale rostou. Počty se za poslední čtyči týdny vždycky zvedly více než na 1,5 násobek oproti předchozímu týdnu. Myslíte, že to další týdny bude lepší?

Když jsme měli na začátku září X prokázaných nakažených denně, tak po týdnech (vždy v pondělí) byly nakažených takovéhle násobky X: 1,34*X - 2*X - 2,34*X - 2,48*X - 3,43*X - 4,56*X - 7,34*X - 16,43*X - 26,29*X - 40,22*X

Po prvním týdnu 1,34*X, za poslední týden 40*X. Na další týdny až do 3.ledna je výhled 60,33*X - 90,5*X - 135,74*X - 203,61*X - 305,42*X - 458,13*X - 687,2*X - 1030,79*X, takže v lednu máme matematicky tisícinásobek denně nakažených oproti začátku září.

EXPONENCIÁLNÍ NÁRŮST jako vyšitý. A to mluvíme o denním přírůstku nakažených, ne o počtu současně nakažených (nákazu přenášejících) lidí - a už vůbec ne o počtech lidí v karanténě! Klidně Vám ukážu, jak přesně jsem k tomu dospěla.

Takže to narůstá více než GEOMETRICKOU ŘADOU S KOEFICIENTEM 1,5. A to je expenenciála, která dost strmě roste. A poroste, dokud se tahle vlna nevyčerpá (takže až na ten tisícinásobek to nedojde), pokud ten nárůst nějakými opatřeními nesrazíme - úplně stejně jako LONI.

Tak mi to zkuste matematicky vyvrátit! Jsem zvědavá, co dokážete zplodit!

0 1
možnosti
AP

máte na to nějaký vzorec e na něco?

0 0
možnosti
Foto

Ano, samozřejmě že mám.

Funkce odpovídající posloupnosti růstu týdenního průměru denního počtu nakažených, kde n je číslo týdne a X>0 je původní denní počet nakažených v týdnu 0, je

f(n)=X * n ^ 1,5 = X * n na jedenapůltou

Počet nakažených lidí n-tý týden je tedy n-tým součtem geometrické řady o koeficientu q=1,5 (nezapočítávám, že koeficient q od konce léta dlouhodobě roste):

s(n)=(X * 1 ^ 1,5) + (X * 2 ^ 1,5) + (X * 3 ^ 1,5) +... + (X * n ^ 1,5)=

= X*(1-q^n)/(1-q) = X*(1-[1,5^n])/(1-1,5) = (rozšíříme zlomek číslem -1) = X*([1,5^n]-1)/(1,5-1) = (jen úprava jmenovatele) = X*([1,5^n]-1) / 0,5 = (rozšíříme číslem 2) = 2*X*([1,5^n]-1) = (roznásobíme závorku) = 2*X*[1,5^n]-2*X

a tato funkce s(n) celkového počtu nakažených roste prakticky přímo úměrně funkci => S(n)=1,5^n, což je náramně rostoucí EXPONENCIÁLA.

Můžete namítnout, že se lidé také uzdravují, a tudíž současně nakažení ubývají (nezapočítávám, že mnozí zůstávají v nemocnici nebo doma nemocní dlouhé měsíce). Jenže během týdne se uzdraví řádově maximálně tolik, kolik to chytilo před týdnem, což je Z(n)=2X*1,5^(n-1).

Nakažených tedy "matematicky" přibývá "pouze" s(n)-Z(n) = (2X*1,5^n)-(2X*1,5^(n-1)) = (z prvního členu vytkneme n) = n*2X*1,5^(n-1)-2X*1,5^(n-1) = (vytkneme skoro všechno) =(n-1)*(2X*1,5^(n-1)) > (což je pro n>1 a X>0 větší než) > 2X*1,5^(n-1) > (což je pro X>1 větší než) > 1,5^(n-1)

Tento počet nakažených - i po odečtení uzdravených - je tedy pořád více než úměrný EXPONENCIÁLE (exponent (n-1) je jen o 1 týden opožděný proti přírůstku nakažených). Proto všichni epidemiologové pořád tolik mluví o exponenciálním růstu... Do nemocnic a na JIP je odsouzeno určité procento nově nakažených (podle nakažlivosti a škodlivosti) a počet roste také exponenciálně. Proto (nejen) pan profesor Flégr ví, jak se čísla a nakažlivost obvykle vyvíjejí, když se lidé chovají určitým způsobem a není naděje na zlepšení. Proto je takový průs...švih, že na to tolik lidi kašle - a nepřesvědčíte je. VÁŽNĚ RADÍTE NEDĚLAT NIC?

0 1
možnosti
  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 16395x
Jsem biolog, profesor na Přírodovědecké Fakultě UK v Praze. Když zrovna nepřednáším tak se věnuji evoluční biologií, parazitologií a evoluční psychologií a hledáním ztracených předmětů v nepořádku na svém stole. Mým hlavním koníčkem je moje práce (což je, přiznávám, pro mě i mé okolí poněkud vysilující). Rád se ploužím přírodou (Ďábličák stačí, Balkán je lepší) a fotografuji co mi vleze před objektiv. Na poli vědy i v běžném životě jsem postupně učinil řadu objevů; vzhledem ke své mizerné paměti mnohé z nich i opakovaně.

Najdete mne na flegr.com a  www.facebook.com/prof.jaroslav.flegr 

<a rel="license" href="http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/"><img alt="Licence Creative Commons" style="border-width:0" src="https://i.creativecommons.org/l/by-nc-nd/4.0/88x31.png" /></a><br />Toto dílo podléhá licenci <a rel="license" href="http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/">Creative Commons Uveďte původ-Neužívejte komerčně-Nezpracovávejte 4.0 Mezinárodní License</a>

Seznam rubrik