Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Až budou v prosinci lékaři váhat, na koho se dostane ventilátor, měli by dostávat přednost očkovaní. Předčasná smrt očkovaného i neočkovaného je stejná tragédie. Pozůstalí se však lépe vyrovnají se smrtí neočkovaného. „Byla to jeho volba, cenil si svobody více než svého života.“

Jaroslav Flégr

0 0
možnosti

J38o43s40e48f 55P89o86t97r

6. 11. 2021 22:19

Jako příspěvek k nadpisu " žijeme v počítačové hře, nikoliv v reálném světě" bych si dovolil citaci z knížky "Jaroslav Flégr, Zamrzlá evoluce, vydání 2006, str.91".

" Statistická pravděpodobnost vzniku životaschopného organismu nebo krystalu náhodným shluknutím molekul je nesmírně malá. Tato nízká statistická nepravděpodobnost však nic neříká o skutečné pravděpodobnosti vzniku daného systému"

Přeloženo do češtiny to znamená, že když je statistická (matematická tedy vědecká) pravděpodobnost nesmírně malá, budeme ji (t.j. matematiku a vědu) ignorovat a vytvoříme si vlastní pravděpodobost, která nám bude vyhovovat. Toto je pardigma celé biologie.

1 1
možnosti

No, vaše dvanáctero celkem svědčí o tom, že žijete v nějaké zjednodušené virtuální realitě a ne v normálním životě.

Vaše názory na nakupování po internetu nebo na nesetkávání se, které je ale v dost velkém rozporu s bodem udržování se v dobré psychické kondici, jsou toho důkazem. Stejně tak i náhled na body týkající se práce.

1 1
možnosti

R52e64n69é 81G90u58r51a10l

5. 11. 2021 8:56

"...Jak je možné, že ostatní lidé nevidí tak zřejmé věci... věci jsou přeci už předem jasné jako facka... a přesto se lidé tváří a jednají, jako by tomu nerozuměli..."

---

Svoboda se tomu říká, milej pane. Slovy JP Searse - pro někoho je život dobrodružství, zatímco pro jiného je život predátor, před kterým se musí chránit.

A teď můžete pustit tu o červené karkulce, sobectví, že prý kolektivní imunitě, atd... jo a hlavně nezapomenout opíchat všechny děti, protože přece ty babičky a dědečkové, že jo...

2 1
možnosti
Foto

Mé šestnáctileté dceři covid hodně ublížil (a to vůbec neměla nijak těžký průběh), od jara ještě pořád není úplně v pořádku. Já tedy děti (a nejen svoje) chránit chci.

A viděla jsem svého tatínka dlouhé týdny dusit se v nemocnici na hraně smrti, protože nemohl dýchat. Sice to ještě nebyl covid, ale vy snad takový zážitek někomu přejete - ať tomu nemocnému, nebo jeho rodině? Asi si to neumíte představit, protože jste tak SVOBODNÝ!

Mám snad kvůli Vám totéž zažívat i se svou maminkou? Může to kvůli takovým svobodným jako vy odnést, i když už má třetí dávku a je na sebe opatrná?

Nakažených přibývá exponenciálně, nemocnice se plní, v mnohých už teď doktoři a sestřičky nemají oddech. A bude to zase ještě násobně horší. Čím víc lidí vy svobodní nakazíte, tím rychlejší bude nárůst.

Lidé, kteří by normálně dostali plnou péči, kvůli Vám nemohou na normální operace, preventivní vyšetření na rakovinu,...

Dálková výuka někomu vyhovuje, ale pro někoho je to neštěstí. Moje starší dcera se teprve po roce mohla seznámit se svými kolegy na vysoké. Mladší sebrala dálková výuka motivaci a na dlouho ji vyřadila ze života, přišla i o taneční, kam její spolužáci mohli chodit. A Vy je chcete zase poslat na dálkovou výuku?

Ekonomika jde do Prčic, spoustě lidí se hroutí osobní finance. Stovky tisíc lidí budou mít místo platu nízkou nemocenskou - ať už nemocní, v karanténě nebo na ošetřovačce. To, co je potřeba vyrobit a udělat, se kvůli chybějícím lidem nevyrobí a neudělá.

Ubližujete takové spoustě lidí, že si to ani neumíte představit, nejen těm pár desítkám tisíc stařečků (a padesátníků i mladších), kteří zemřou nebo budou dlouhé měsíce nemocní! Jenže vy jste holt svobodný a Vaše svoboda je přece víc než ta naše, že?

A žádné cizí utrpení Vás nepřesvědčí, protože pro Vás to jsou jenom pohádky. Každá Karkulka přece ví, že v lese žádní vlci nejsou... Ekonomika nejde do Prčic a všichni jsou naprosto v pohodě...

1 1
možnosti

J72a55n 31S63o44u59č92e66k

5. 11. 2021 8:06

Pane profesore, ve svém oboru jste zřejmě docela dobrý a troufám si tvrdit, že Vaše IQ bude vyšší než IQ 90% lidí v naší společnosti. Jenže ono to není všechno. Všední život člověka se neměří jen výškou IQ či počtem vědeckých objevů. Všední život se skládá i z obyčejných mezilidských vztahů, každodenních radostí a starostí, řešení spousty problémů, k nimž není potřeba oslnivé inteligence, ale spíše zdravého selského rozumu. Možná, že někomu k životu stačí laboratoř a kocour. Jiní ovšem potřebují každodenní styk s přáteli, kamarády, příbuznými a kolegy a vůbec lidmi. A to jde opravdu těžko při dodržování dvoumetrové vzdálenosti a nošení těsného respirátoru.

6 1
možnosti

Tak z toho důvodu raději umřete nebo zabijete svého kamaráda. R^

1 1
možnosti
Foto

Pane profesore, vysvětlujte jim to horem dolem, oni tu souvislost mezi nekontrolovatelným exponenciálním šířením a budoucím lockdownem prostě svým selským rozumem nepochopí! A ještě se vám vysmějí, i když jste to dost přesně předpovídal. Loni i letos.

Snad jsme si všichni ze základky odnesli pochopení pojmu "kapénková infekce". Respirátor mechanicky brání cestování vyprskaných kapének na ostatní a tím snižuje přenos viru. Tečka.

Ale pořád pětina lidí v nákupním centru chodí bez respirátoru nebo ho má pod nosem. V každém autobusu MHD se někdo najde. Nakazí školáka, ten nakazí nebo aspoň pošle do karantény svou rodinu, své spolužáky a jejich rodiny, ti zase další spolužáky a jejich rodiny, protože nemají příznaky a kontakty ani nepřiznají.

Netušila jsem, že máme v republice tolik lidí bez základního vzdělání.

Oni mají svou svobodu! Oni přece od společnosti nic nechtějí, tak proč by je společnost měla nutit nosit hadr na hubě? O očkování, které je nesrovnatelně méně riskantní než covid ani nemluvě.

Že díky naší civilizaci mají pohodlný život, jídlo, vodu, elektřinu, bydlení, mohli chodit do školy a díky tomu se mohou uživit svou prací a umí si spočítat příjmy a výdaje, občas k doktorovi se zlomenou rukou, že ve stáří můžou ty doktory potřebovat mnohem víc - ale oni přece od společnosti nic nepotřebují!

Je jim jedno, že to spousta lidí odnese zdravotně - i mladých a zdravých. Že to celá ekonomika kvůli nim zase drasticky odskáče. Spousty lidí to finančně odnesou. I ti hospodští jsou na tom dneska zase mizerně a mají kvůli nim o třetinu zákazníků míň. A co chudáci doktoři?

K právům patří zodpovědnost. Win-win strategie je nejpřínosnější. Pro covid je bohužel výstižnější sprosté slovo než pouhý "průšvih".

Jenže oni nikdy neuvěří, že to všichni dohromady, ale přitom každý z nich osobně, zavinili. A pokud uvěří, tak je jim to fuk, protože myslí jen na sebe. A my jejich sobecký pohled na svět bohužel nezměníme žádnými argumenty. Oni mají "pravdu" a my jsme prý jen ovce.

1 5
možnosti

No, kdyby ten exponenciální růst byl, možná by si i někdo všiml ...

0 0
možnosti
Foto

Se vší úctou, vytratila se Vám tam od minula e-rouška. Počet nakažených nemůže růst exponenciálně nahoru neomezenou dobu a stávající vláda potřebuje předat populaci té další v "nejlepší" kondici, jen pozor, aby se počet nakažených nezačal přirozeně vyčerpáním substrátu snižovat, protože nikdo neví, kolik lidí to, kromě těch mrtvých, má za sebou. Dnes byl na seznamu rozbor lidí, kteří skončili na JIP - nula, kteří prodělali kovid a očkovali se, jednotky těch co prodělali a neočkovali se, 2/3 těch, co se neočkovali a 1/3 těch, co se očkovali. Nejedná se tedy o epidemii neočkovaných, ale o epidemii neprodělaných, kde očkování pouze minimalizuje ztráty. Tečku tedy udělá sama příroda. Jak jsem kdysi psal - v boji s přírodou nelze vyhrát, jen čestně remizovat. Protože patřím do první skupiny, tak se mi ten článek zcela samozřejmě líbil:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/lide-kteri-uz-jednou-meli-covid-v-nemocnicich-temer-nejsou-179480

A ještě jeden, kde se ukazuje, co o kovidu ví ten nejchytřejší a stačí jenom titulek (ze seznamu):

Babiš: Jsem třikrát očkovaný, zákazu vidět prezidenta nerozumím

Snad se z té Vaší hry probudím.

3 0
možnosti
Foto

eRouška skončila.;-)

0 0
možnosti

Když splním bod jedna, ostatní body už nemusím dodržovat?

0 0
možnosti

Bohužel ne. Delta je potvora a může se množit i v očkovaných. Sice ne tolik (aspoň 50% ochrana), ale i to je dost. Všichni bychom měli udělat maximum pro to, aby se nezahltily nemocnice a nestrávili měsíce v lockdownu.

2 1
možnosti

Mě stačí ke štěstí dodržovat body 9 a 10. Víc ke štěstí nepotřebuju. Mimochodem bod 10 (dobrá psychická kondice) je v rozporu s většinou ostatních bodů.

1 0
možnosti
Foto

To nemůže být hra, je to jednoznačně realita.

Protože tak dlouhý chvalozpěv a vyústění z něj by do hry nikdo nevymyslel!

1 0
možnosti
  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 16395x
Jsem biolog, profesor na Přírodovědecké Fakultě UK v Praze. Když zrovna nepřednáším tak se věnuji evoluční biologií, parazitologií a evoluční psychologií a hledáním ztracených předmětů v nepořádku na svém stole. Mým hlavním koníčkem je moje práce (což je, přiznávám, pro mě i mé okolí poněkud vysilující). Rád se ploužím přírodou (Ďábličák stačí, Balkán je lepší) a fotografuji co mi vleze před objektiv. Na poli vědy i v běžném životě jsem postupně učinil řadu objevů; vzhledem ke své mizerné paměti mnohé z nich i opakovaně.

Najdete mne na flegr.com a  www.facebook.com/prof.jaroslav.flegr 

<a rel="license" href="http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/"><img alt="Licence Creative Commons" style="border-width:0" src="https://i.creativecommons.org/l/by-nc-nd/4.0/88x31.png" /></a><br />Toto dílo podléhá licenci <a rel="license" href="http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/">Creative Commons Uveďte původ-Neužívejte komerčně-Nezpracovávejte 4.0 Mezinárodní License</a>

Seznam rubrik