Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VB

Švýcarští, němečtí aj. výzkumníci by s vámi v něčem nesouhlasili (http://www.corona-immunitas.ch, http://www.rki.de): u vakcín stále ještě uvádějí, že doba ochrany očkováním není ještě jistá, Švýcarsko zváží až příští rok ev. úpravu vakcín proti novým mutacím, řada západ. zemí si rozmýšlí 3. dávku - zda by vůbec fungovala (když nyní více selhává "plné" očkování proti změněnému viru). Naopak mají opakovaně potvrzeno, že většina uzdravených z covid-19 se s vysokou pravděpodobností znovu nenakazí, u standardně zdravého člověka po uzdravení trvá přirozená imunita déle než 12 měsíců (což potvrzují i některé americ. univerzity). A po nemoci získaná imunita se jeví spolehlivě i proti novým mutacím. Německo zjistilo, že v části rodin se část jejích členů od infikovaného nenakazila, ač byli v těsném kontaktu; zčásti to lze vysvětlit dříve v minulosti získanou imunitou (nebo i vrozenou?). Každopádně země, jež si ověřily, že faktický počet již uzdravených a imunních jedinců je mnohem vyšší, než jsou oficiální čísla, jsou dnes klidné - na podzim nečekají žádné drama, spíš jen lokál. výkyvy v nových případech infekce, což lze řešit lokálně. Osud je nemilosrdný k malému procentu lidí s poškozenou imunitou (nefunguje dobře ani ta přirozená, ani po očkování), vůči nim je třeba zachovávat ohleduplnost.

9 1
možnosti
Foto

Jací odborníci.? Jména. Články. Odkazy. Konkrétní jména vědců ze jmenovanych zemí, kteří by nesouhlasili. Poctivě. Tak jako Vy, paní Bošková, víte, jak se na to jmenovitě dívá u nás v Čechách ten a ten.

4 3
možnosti
VB

Od konce loňského roku jsem si pečlivě pročítala klinic. studie, zveřejněné nejprve při americkém úřadu FDA, pak při EMA aj. K tomu jsem si četla rozhořčení např. německých a rakouských odborníků nad tím, že farm. firmy nepředložily dostatek údajů z výzkumu, prý se tvářily, že nezávislým odborníkům nepatří do rukou skutečné denní záznamy o průběhu očkování při výzkumu. Výzkum probíhal z velké části v odlehlých krajinách třetích zemí (a jen krátce), v nichž se např. každý zemřelý ani nedostane do statistiky. Jak byl průběh studií ve 3. zemích sledován? V jaké míře se k dennímu dění kolem očkovaných dobrovolníků dostali na firmách nezávislejší odborníci? Např. nebyly zodpovězeny otázky, proč část očkovaných první dávkou již nedostala druhou dávku, proč je ze studie vyloučil lékař či proč o to požádali sami dobrovolníci? Během letošních prvních měsíců jsme patrně na některé otázky dostali odpověď, za dva měsíce se podle některých západ. odborníků (Zeitpunkt.ch, poté i němec. institut P. Ehrlicha) v přepočtu na očkované určitého věku vyskytlo více některých nežádoucích příhod než ve všeobec. populaci za rok. Takže stavme očkování na dobrovolném a plně informovaném souhlasu občanů, část populace se může spoléhat na vlastní přirozenou imunitu bez očkování či se bude více chránit mytím rukou, odstupy, sem tam rouška. Ostatně i očkovaným se dnes radí rouška a odstupy.

1 2
možnosti
Foto

R^ASI TAK. A ŽABOMYŠÍ PERSPEKTIVA MÁ TEN NEJŠIRŠÍ HORIZONT;-)

2 0
možnosti
PK

Díky za blog a vysvětlení, konečně zase hlas odborníkaR^R^R^

7 5
možnosti
VB

V něčem možná jednoduché. Po zkušenostech s vakcínami proti covid-19 jsem si dodatečně prošla historii vakcinace podle jednotl. druhů infekce: v lepších podmínkách západ. civilizace má většina občanů šanci nenakazit se, ev. se chránit ne-farmakologic. prostředky, ev. prodělat infekci s nízkým rizikem, většina má odolnější organismus. O vakcínách lze uvažovat spíše ve vztahu k osobám, kdy lze předpokládat silně sníženou imunitu, ovšem právě u nich může více hrozit riziko neúčinnosti vakcíny a také dalších nežádoucích účinků, což se ukázalo i letos ("křehčí" jedinec s nižší odolností se po vakcinaci spíše nakazí nebo má i více závažných nežádoucích příhod po očkování - narušení činnosti kr. tlaku, srdce, ledvin atd.). Švýcarsko patří k zemím, které si od loňského jara opakovaně ověřily, že lidem uzdraveným z covid-19 trvá spolehlivá imunita, dlouhodobě detekovatelné protilátky, ale i u jedinců s již nedetekovatel. protilátkami fungovala buněčná imunita. U většiny uzdravených tedy není na místě nabízet vakcinaci. K tomu se přidává část společnosti, která se patrně již dříve setkala s některými podob. koronaviry, tito jedinci měli imunitu vůči SARS 2 už před covid-19 - např. německá studie Tübingen. Vakcinace nechrání každého očkovaného, každá vakcína může představovat riziko pro část očkovaných, takže já jsem pro očkování na dobrovol. bázi s tím, že by spíš neměli být očkováni jedinci s již prokázanými protilátkami, to beru jako non lege artis.

6 3
možnosti
Foto

Vás je na těchto stránkách škoda;-D

3 2
možnosti
  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 16395x
Jsem biolog, profesor na Přírodovědecké Fakultě UK v Praze. Když zrovna nepřednáším tak se věnuji evoluční biologií, parazitologií a evoluční psychologií a hledáním ztracených předmětů v nepořádku na svém stole. Mým hlavním koníčkem je moje práce (což je, přiznávám, pro mě i mé okolí poněkud vysilující). Rád se ploužím přírodou (Ďábličák stačí, Balkán je lepší) a fotografuji co mi vleze před objektiv. Na poli vědy i v běžném životě jsem postupně učinil řadu objevů; vzhledem ke své mizerné paměti mnohé z nich i opakovaně.

Najdete mne na flegr.com a  www.facebook.com/prof.jaroslav.flegr 

<a rel="license" href="http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/"><img alt="Licence Creative Commons" style="border-width:0" src="https://i.creativecommons.org/l/by-nc-nd/4.0/88x31.png" /></a><br />Toto dílo podléhá licenci <a rel="license" href="http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/">Creative Commons Uveďte původ-Neužívejte komerčně-Nezpracovávejte 4.0 Mezinárodní License</a>

Seznam rubrik