Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MK

Ty vaše počty, to je jen mezisoučet. Vliv pandemie (a hlavně státních restrikcí) se projeví i v blízké budoucnosti.

Dost lidí ještě umře na choroby způsobené zanedbanou prevencí nebo odkladem plánovaných úkonů. On totiž žádný plánovaný úkon není úplně zbytečný.

Dost lidí umře i proto, že brzy budou chybět minimálně dva ročníky nových lékařů. Když není možné se učit, noví lékařo prostě vznikat nemohou. A šance naučit se něco distanční výukou je stejná, jako počít dítě distanční souloží.

I podfinancované zdravotnictví příštích let bude mít dost obětí. A peníze, o které náš stát přišel opakovanými lockdowny, prostě budou citelně chybět. A to nejen ve zdravotnictví.

Jsem přesvědčen, že počet těchto sekundárních obětí několikrát převýší přímé oběti covidu, z nichž by velká část umřela tak jako tak.

27 2
možnosti
DD

D36a38v39i87d 56D14u13š40e30k

22. 5. 2021 17:02

Podle Fialy byly roušky před podzimem zcela zbytečné omezení.

Kdyby tento teoretik vládl, máme mrtvých 100.000.

2 12
možnosti
TH

S látkovými rouškami měl pravdu, proč je najednou nesmíme nosit a musíme nosit respirátory? A mrtvých by bylo 112 572.

0 1
možnosti

J96i52ř59í 40Ř19e76h12o55ř

22. 5. 2021 16:35

Na druhou stranu, co statistika pokarantenove porodnosti? Za sebe muzi rict ze s kazis....m neustale za zady to bylo horsi nez jindy. Ale ja statistiku nedelam ;)

1 0
možnosti
JT

J93i54r42i 32T29i63c71h62y

22. 5. 2021 15:55

Dam tu soucasnou pandemii do perspektivy. Pri spanelske chripce zahynulo zhruba 50 milionu lidi, svetova populace byla tenkrat asi 2.3 miliardy. Na soucasny kovid zemrelo zhruba necele dva miliony, svetova populace je zhruba 7 miliard.

7 1
možnosti
RV

ještě srovnejte zdravotnictví tehdy a dnes

1 2
možnosti
ZB

Ano. Data jsou zajímavá. U nás špatné rozhodnutí společně s podziními volbami a silným hlasem populistů volajících proti Lockdownům vedli k cca 40 000 předčasných umrtí na Covid. Proti tomu omezení spojená s Covidem 10 000 životů zachránili i mimo těch 100 000 co zachránili před Covidem.

Bohužel hloupí lidé to slyšet nechtějí.

4 8
možnosti
AP

1) i podle MZ Blatného na covid zemřelo cca 12.000 lidí (1/3)

2) velká část nadúmrtí jde na vrub zanedbané péči

3) část úmrtí "s covid" je/bude na opatření, protože se během roku zvýšil stupeň obezity v populaci a obezita je jeden z hlavních rizikových faktorů

4) zhorší se (opatřeními) zdravotní péče do budoucna, na doktora distančně nevystudujete. Staří odejdou, mladí nebudou => zvýší se počet mrtvých

5) v konečném důsledku na patření zemře násobně víc lidí (významně se jim zkrátí život), než na covid

6) hloupému každý hloupý

2 1
možnosti

R^ Dík! Také máte pravdu! :-)

11 6
možnosti
Foto

Dala jsem Vám plus, pane Šimku. Doufám, že to oslavíte.

0 0
možnosti
PC

Pane Flégr,

píše to už níže pan Polášek. Vy byste se měl už konečně sklidit ze scény. Něco tak odporného, k čemu jste se propůjčil, je skandální a trestuhodné!;-ORv

6 15
možnosti
Foto

Jak píšete, ten Kovid, to je fšecko podvod. Já už jsem na to taky přišel. A ti důchodci, co doteťka neumřeli, to je pěkně sprostá cháska. Ale nebudou už dlouho popírat skutečnost a přídou kam patří. Andrejko jim chistá druhé kolo. A já Andrejkovi fandím. Nakonec zústane jen jeden dúchotce - totiš Vláďa Špidla - a průměrný důchod bude 110tis. nebo kolik to z té Komise má. Vivat Andrej Babiš!;-D

3 1
možnosti
VB

Čísla je třeba vidět celkově, vč. dopravních nehod (kvůli necestování jich např. mohlo být méně, ale vybourané řidiče chaoticky pracující nemocnice asi moc dobře nezvládaly).

2 1
možnosti
ZB

Ano lockdowny zachránily nějaké životy na silnicích. A nemocnice samozřejmě měly dost prostoru se o ně starat, protože obecně bylo méně úrazů.

0 0
možnosti
VB

Švýcarské Centrum pro demokracii (spojení mám na blogu) má asi zajímavou studii o tom, jak 34 evrop. zemí zvládalo pandemii (zajímaly by mě podrobnosti k ČR): země s více kvalitní demokracií zvládly pandemii s méně omezujícími opatřeními, méně tvrdě zasahovaly do práv a svobod jednotlivců (např. skandinávské státy nebo Švýcarsko, přitom jim celkově umřelo "na covid" mnohem méně lidí). Východoevropské a jihoevrop. země s horší demokracií více volily tvrdší opatření, ne vždy tomu ale muselo tak být z důvodu pandemie, spíše vlády využily krize k rozšíření své svévole (např. Maďarsko, Srbsko).

11 3
možnosti
Foto

jenže právě to jsou data která se dají interpretovat všelijak, pominu li rozdíly v životním prostředí a všem co dlouhodobě ovlivnuje zdraví a s tím související záležitosti. třeba ochota a ohleduplnost k druhým rovněž klesá směrem na jihovýchod do post. komunistického bloku....

3 0
možnosti
Foto

Dobrý den pane Flegre, dobrý článek, karma. Prosím na začátku jednoho odstavce máte větu " Jestliže během pandemie zemřelo o 35 tisíc lidí méně než jiné roky" - tj. přepsal jste se a namísto "více" jste napsal "méně".

4 2
možnosti
Foto

Za poslední léta dle dat ČSÚ v průměru umíralo zhruba 112000 lidí každý rok. Vloni to bylo o 15 000 více, takže bych se s těmi čísly trochu uklidnil, a jsme u toho plašení a pokusu vyděsit ty méně chápavé.

5 5
možnosti
  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 16395x
Jsem biolog, profesor na Přírodovědecké Fakultě UK v Praze. Když zrovna nepřednáším tak se věnuji evoluční biologií, parazitologií a evoluční psychologií a hledáním ztracených předmětů v nepořádku na svém stole. Mým hlavním koníčkem je moje práce (což je, přiznávám, pro mě i mé okolí poněkud vysilující). Rád se ploužím přírodou (Ďábličák stačí, Balkán je lepší) a fotografuji co mi vleze před objektiv. Na poli vědy i v běžném životě jsem postupně učinil řadu objevů; vzhledem ke své mizerné paměti mnohé z nich i opakovaně.

Najdete mne na flegr.com a  www.facebook.com/prof.jaroslav.flegr 

<a rel="license" href="http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/"><img alt="Licence Creative Commons" style="border-width:0" src="https://i.creativecommons.org/l/by-nc-nd/4.0/88x31.png" /></a><br />Toto dílo podléhá licenci <a rel="license" href="http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/">Creative Commons Uveďte původ-Neužívejte komerčně-Nezpracovávejte 4.0 Mezinárodní License</a>

Seznam rubrik