Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Pane profesore, vloni jsem na Váš článek, kde jste líčit vzestup nákazy pomocí exponenciály, reagoval vysvětlením, že v přírodě takhle nic neprobíhá. Příroda je nesmírně složitý systém, nicméně obsahuje mechanismy k udržení jisté stability.

To lze popsat soustavou diferenciálních rovnic. V daném případě - tedy virovou infekci - stačí vzít jako model jednoduchou regulovanou soustavu se zpětnou vazbou. Tedy - jak píšete - když se opatření uvolní, nákaza se rozšíří, když se opatření zpřísní, šíření se utlumí. Což je přesně to, o čem jsem psal. Je-li systém dobře nastaven, zmíněné "kmitání" se brzo uklidní na nějaké rozumné hodnotě.

Tohle ovšem by měl znát každý technik, neb to platí ve všech oborech a na VŠ se to učí. Ba dokonce i na odborných středních.

Ale platí to i v medicině. Jako příklad lze uvést optimální dávkování léku, aby choroba plynule zmizela, aniž by byl sám pacient více poškozen vedlejšími účinky léčiv.

A ještě k té exponenciále:

když do Petriho misky s agarem nasadíte nějakou kulturu (bakterií), bude se množit a množit - ale jen do té doby, než veškerý agar spotřebuje.

10 6
možnosti

Njn, začíná to klesat, šup sem se strašidlem !

4 4
možnosti
Foto

Ach, že to vůbec čtu...

1 2
možnosti

Naštěstí se to nesplnilo, ale chřipečkáři mají gatě vzadu hnědé strachy natolik, že by vás nejradši viděli sedět v báni za šíření poplašné zprávy ;-D Nastínil jste jim, jak by to dopadlo, kdyby se s epidemií nakládalo podle nich.

7 10
možnosti
PC

Pane Škvrno,

jaké chřipečkáře máte prosím na mysli? 8-o Reaguji v návaznosti na Vaše slova o "gatích hnědých strachy". :-P

0 0
možnosti

jak můžete něco předpovídat... když se vám chvála bohu nic nesplnilo!! ty výkřiky do tmy byly a jsou jen hysterické výlevy aby jste zaujal posluchače

4 3
možnosti
JL

Flégr byl docela zábavný s tou svou kočkou a zjevem....vždycky jsem se zasmál, když jsem ho viděl a někdy to i četl, nakonec vůbec. Normální lidi reagují, myslím, na opatření tak, že se na ně vykašlou, přizpůsobí se situaci - chodím přes město do obchodu, respirátor mám pod bradou, když někdo jde, dám ho pod nos, v obchodě přes nos, venku naopak totéž. Kdy jsem v parku, nandám respirátor, jen když se blíží někdo orouškovaný, jinak to nechávám být, dělám to rok, jsem 65+ a nic mi nebylo. Vidím že ostatní to dělají taky tak, určité procento na to uplně kašle , někteří zase chodí asi v respirátoru i do postele.

1 1
možnosti
PK

Je vidět, pane, že jen předpovídáte, a to zcela špatně. A pak to zamlouváte tím, že záměrně strašíte ... Rv

Pravda je tato: většina opatření je zcela nepodstatná, na šíření mají zcela minimální vliv. Pravda je, že viróza se šíří delším kontaktem - na návštěvách, na večírcích a oslavách, v nelagálních klubech, při družení lidí. V místech, kde není velké proudění vzduchu a nakažený je schopný tam vytvořit větší koncentraci viru. V kontextu toho veškerá opatření neřeší prakticky nic. Zavřená polovina obchodů je naprostý úlet. Zavřené individuální služby taktéž. Školy nic zásadního neřeší, o když tam určité riziko je. Nicméméně škody na dětech jsou řádově větší než epidemiologický prospěch jejich zavření. Roušky venku absolutně k ničemu (ta může venku pomoct pouze při intenzivním kontaktu - několikaminutový rozhovor tváří v tvář nakaženému). Pravda je, že vláda svým absurdním a restriktivním beznadějným přístupem způsobila pouze to, že drtivá většina lidí ztratila důvěru a na to základní (omezení návštěv) kašle. Ono taky půl roku vydržet v izolaci prostě možné není, lidskou psychiku předělat nelze. Stačí vyjít ze své bubliny a zajímat se o to, jak žije "prostý lid". Pak by bylo každému "odborníkovi" jasné, proč se u nás viróza tolik rozšířila.

Pravda je ta, že kdyby se vláda vykašlala na většinu restrikcí, které popisuji, a zcela jasně a pravdivě vysvětlila a zdůvodnila, jak se viróza SKUTEČNĚ šíří, že by to pak bylo jako nebe a dudy. Myslím si, že nějak tak k tomu přistupuje Švédsko, a kupodivu to celkem obstojně funguje.

11 3
možnosti
PK

Ale místo toho přijdou nehorázné lži o šíření nákazy lyžaři v Trutnově, o suprovém fungování uzávěry okresů pro zlepšení situace v zavřeném okresu, o nezbytnosti používat respirátor místo roušky a další a další snadno vyvratitelné bláboly. Netuším, zda to je záměr, nebo zda je vláda s vládními epidemiology skutečně tak zoufalá a mimo, že se uchyluje k těmto praktikám.

Naštěstí je to teď už všechno jedno. Společnost (a především ony společensky "exponované" sociální skupiny) je promořená, a to britskou variantou. Nákazou si prošlo cca 5 milionu lidí, a to hlavně těch, co na nějaké omezení kontaktů kašlou. Navíc je tu jaro, a hlavně očkování. Naštěstí se dnes už může dít cokoli, jakékoli zrušení opatření (ony stejně nijak nefungují), a nic se nestane. Epidemie se jaksi nemá JAK vrátit. Konec, hotovo, vyřízeno. Já jen teď doufám, že to vládě i epidemiologům dojde velmi rychle a nebudou dál zbytečně brzdit, protože tím jen způsobí další rozsáhlé škody.

Těžko soudit, zda je to dobře či nikoli. Máme to za sebou s určitými ztrátami. Nyní s tím budou zápasit všechny ostatní evropské země, a protože epidemii velmi škrtí a nějaké promoření jim nehrozí, budou s tím zápasit až do léta za cenu ohromných restrikcí. Budou mít problémy s tím, že lidi to nedají a vzniknou docela tvrdé nepokoje. A mrtvých budou mít ve výsledku srovnatelně s námi.

4 1
možnosti
Foto

Kdyby se postupovalo přesně podle vašich návrhů, možná bychom se na ty vaše pesimistické předpovědi dostali.

7 6
možnosti
MK

Pane Flégr, nebudu číst vaše nesmysly vydávané za "předpovědi".

Jste neuvěřitelně zlý člověk (viz děti a odpad).

Nemaje facebooku, tak alespoň takto vyjadřuji lítost, že tato osoba vůbec dostává slovo.

5 4
možnosti
JL

Není zlý, je to odborník.

2 0
možnosti
TD

Ale uznávám, že vydat další předpověď 1. dubna má svojí logiku. V nejhorším budete moct říct, že to byl apríl... :-)

18 0
možnosti
TD

Konečný účet se tedy do léta může vyšplhat ke 100 tisícům mrtvých.

...

NELZE JEŠTĚ POSOUDIT, ZATÍM TO VYPADÁ NA 60-80 TISÍC.

...

Milosrdná přírodo, prosím, dej abych se mýlil.

No, myslím, že mýlit se (opět) budete. A netřeba ani vzývat milosrdnou přírodu... Léto začíná 21.června, takže nám zbývá 77 dní. Abychom se dostali na ten Váš dolní odhad 60 tisíc, tak by muselo do té doby k současným 26 tisícům zemřít dalších 34 tisíc lidí. 34 000 / 77 = 442. Tolik lidí v ČR v jeden den ještě na covid nikdy nezemřelo (v poslední době se denní počet úmrtí drží lehce pod 200). K dosažení Vašeho horního odhadu 80 tisíc by bylo třeba 54 tisíc úmrtí, tedy 700 denně. A ke splnění Vaší původní předpovědi 100 tisíc mrtvých by muselo zemřít 74 tisíc lidí, tedy 961 každý den. To už se skoro dostáváme k Vaší další legendární jistojisté předpovědi, že na podzim bude umírat 1000 lidí denně a že je to tutovka a nedá se tomu už nijak zabránit, protože ti lidé už se nakazili. No, jak to tehdy dopadlo, všichni víme.

Při stávajícím počtu úmrtí je mnohem realističtější odhad 180 * 77 = 13860, tedy 40 tisíc mrtvých na začátku léta. Ale jelikož pandemie nyní poměrně zásadně brzdí, tak skutečnost může být ještě o dost nižší. Nedivil bych se, kdybyste to s tím 100tisícovým odhadem prokoučoval s faktorem 3.

Možná jste to myslel do konce léta, i když z Vaší formulace plyne spíš začátek. Konec léta by znamenal 170 dní místo 77, a potom by denní počty úmrtí pro odhady 60/80/100 tisíc musely činit 200/318/435. Ani to není příliš pravděpodobné, dokonce ani pro ten nejnižší odhad.

32 2
možnosti
VK

Respekt!!! Perfektní analýza.

1 0
možnosti
  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 16395x
Jsem biolog, profesor na Přírodovědecké Fakultě UK v Praze. Když zrovna nepřednáším tak se věnuji evoluční biologií, parazitologií a evoluční psychologií a hledáním ztracených předmětů v nepořádku na svém stole. Mým hlavním koníčkem je moje práce (což je, přiznávám, pro mě i mé okolí poněkud vysilující). Rád se ploužím přírodou (Ďábličák stačí, Balkán je lepší) a fotografuji co mi vleze před objektiv. Na poli vědy i v běžném životě jsem postupně učinil řadu objevů; vzhledem ke své mizerné paměti mnohé z nich i opakovaně.

Najdete mne na flegr.com a  www.facebook.com/prof.jaroslav.flegr 

<a rel="license" href="http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/"><img alt="Licence Creative Commons" style="border-width:0" src="https://i.creativecommons.org/l/by-nc-nd/4.0/88x31.png" /></a><br />Toto dílo podléhá licenci <a rel="license" href="http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/">Creative Commons Uveďte původ-Neužívejte komerčně-Nezpracovávejte 4.0 Mezinárodní License</a>

Seznam rubrik