Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MK

Zbytečně šíříte paniku. Ve Švédsku byla minimální opatření a školy zavřené nebyly. Též tam byl exponenciální růst, který je ovšem limitovám počtem obyvatel. I ten nejstrmější růst má totiž své hranice.

A jak vypadá Švédsko dnes? Vyhynula tam poluce? Ani náhodou.Epidemie tam kulminovala v červnu a též tam měli tisíce nakažených denně. Dnes už jsou z toho venku, denné počet nakažených nižší než dvě stovky. A ani přitom nenasekali takové dluhy, jako my.

A kdybyste snad chtěl porovnávat počet obětí, pak je třeba si uvědomit následující. Ten virus se totiž chová dost rasisticky. Nám Středoevropanům moc neubližuje, ale brutálně kosí Jižany a Araby. Ve Švédsku byla většina obětí v komunitě, kterou u nás vůbec nemáme. A pak v domovech seniorů, kde tato komunita tvoří převážnou většinu pracovních sil a virus tam zavlekla. U nás by se počet obětí vyvíjel úplně jinak.

11 4
možnosti
MK

Populace. Když už se povede překlep, tak to stojí za to.

1 0
možnosti
JV

J79a15n 28V13á43v25r44a

13. 9. 2020 5:42

zachovejte paniku ve Flegrove podani...

10 5
možnosti
TK

Já bych tedy vládě jednu věc vytkl, a to, že nešířila osvětu. Nařídila nosit roušky, ale nevysvětlila proč to má smysl. Vysvětlení skončilo u obecného termínu "kapénková infekce" a hesla "moje rouška chrání tebe", což na egocentrické jedince taky asi moc nezabírá. Zcela mi chybělo to, co jsem si sám musel hledat na netu a YT, tedy třeba názorná videa a simulace toho, jak člověk kolem sebe kapénky šíří při různých činnostech a jak dlouho ve vzduchu oblaky kapének setrvávají, jaká dávka virů je problémem a že opravdu není podstatné, že respirátor nezachytí jediný malý vir. Díky tomu začalo příliš mnoho považovat opatření za bezúčelná a co následovalo víme.

17 1
možnosti
RK

No nevím, ale význam pojmu kapénková infekce znám ze základní školy.

Chápu, že se toto sdělení někoho dotkne, ale říkám pravdu.

0 0
možnosti
RK

R53a31d52e58k 73K66o60h92u47t

12. 9. 2020 23:09

Se mi líbí jak pro některé je např. pan Šmucler je uznávaný odborník na viry a jejich účinky a pan Flégr panikář a patolízal současné vlády,,,

19 1
možnosti
RK

R61a39d27e91k 11K88o77h46u35t

12. 9. 2020 22:54

Zajímalo by mě kolik je nyní lidí hospitalizovaných kvůli chřipce a kolik z nich je na přístrojích. Jsou takové informace? Čísla o lidech s covidem jsou denně na prvních stránkách...

2 0
možnosti
Foto

O takových číslech nic nevím, ale pokud jste poslouchal ředitele Motolské nemocnice, tak je to zanedbatelné číslo, které se nezveřejňuje, protože by se nakonec přestali bát i ti co se stále bojí.

5 2
možnosti
Foto

Pane profesore, zdravím Vás. Budu se ptát jinak. Vyznění Vašeho článku, pointa, je řekněme apel na nás blogery, čtenáře, abychom se začali připravovat na nejhorší. Budiž. Zopakuji znova to slovo nejhorší. Tedy to není jen nějaké to naše pseudonovinaření tady o Babišovi a Drahách a Novotném a Číně a protivném prodavači. To je věc života a smrti. Víte, budu teď Greta a budu na Vás apelovat, nechť se poměrně rychle stanete tedy Gretou i Vy. Protože já tu Vaši roli vidím za těchto podmínek zcela jinde a popravdě nedivím se jemně vylézající kontraproduktivitě Vašeho snažení tady...Jinými slovy, omlouvám se, nesleduji Vás tedy, ale kde je ve Vašich textech či rozhovorech zmínka o tom, že jste udělal nějaké důrazné a i osobní kroky vynutit si schůzku s těmi nejvyššími, kdy jste se zkrátka nenechal odbýt a velmi silně si dostal pana premiéra, či lidi kolem něj do konfrontační polohy a předložil věci a na dotyčné zatlačil? Musím se přiznat, že mě byste si v momentě chvilkového odložení Micíka (neb mimo jiné nemám ráda přes zvířatka vtahovati mne obkročmo do hry) a nasměrování kroků k akci, zkrátka dokladu reálných snah, mě byste si k důvěře ve vše Vámi říkané a psané mnohem víc získal. A samozřejmě...budu pevně věřit, že své výzkumy, pokud se nepotvrdí, s úsměvem pohřbíte. Jste vzdělaný a já takovým visím na rtech ráda moc. Ale takoví milují svou práci...ten věčný rozpor úspěchu čísel a reálný dopad úspěchu bádání...smíšené pocity vědců... Tak se nezlobte. Ale já nechci cítit tu podivnou fascinaci... z práce a jistě geniálního bádání, která Vás maličko provází. Já k tomu Naslouchat... od toho, kdo takto jako Vy varuje, potřebuji celkem zemitý a konkrétní osobní čin, jsou.li věci vážné takto... Možná o něm nevím. A pak se omlouvám. Hezký večer.

1 3
možnosti
JF

Věřte, že se snažím dělat to, co nejlépe umím. Osobně přesvědčovat politiky mezi to nepatří. Ale ono se to k nim tak nějak stejně propasíruje.

8 0
možnosti
MK

Takže je to asi takhle (dle vox populi):

Omezování ekonomiky je špatně. Omezování zábavy je špatně. Zavírat bary a kluby je nepřípustné. Zavření hranic nepřipadá v úvahu. Omezení shromažďování je špatně ... Však jsme si to jako celek nakonec vyřvali - a vše se uvolnilo. A dokonce se prioritou politiků stalo to, aby Češi mohli cestovat všude – a aby k nám jezdilo co nejvíce turistů. ... A roušky jsou teď prý taky špatně (vždy a všude)...

Ale pozor!!! Růsty počtů nakažených a hospitalizovaných jsou taky špatně – a může za to prý vláda! Vláda prý měla vymyslet nějaký recept, aby si všichni mohli bez omezení dělat úplně, co chtějí. Že je to nerealizovatelné, nikoho nezajímá. A pokud zdravotní systém začne kolabovat a lidi budou ve větší míře umírat - tak všichni najednou zapomenou na to, jak hlásali, že se má všechno rychle uvolnit (a vinu podle nich ponese vláda - za to, že je demokraticky vyslyšela a uvolňovala).

Nevím, jestli je to většinový názor – ale skoro to tak vypadá. Slyším tyhle názory všude – ve svém okolí i v médiích. A asi se to netýká jen ČR. I v okolních státech se protestuje proti opatřením proti šíření viru.

23 5
možnosti
TK

Máte pravdu, ale zde to prostě vláda s populismem a strachem z uřvaných chřipečkářů přehnala. Navíc rozvolněním zahodila "investované" jarní stovky miliard. No a co si budeme povídat, vláda = Babiš. Kdyby rozvolni jen tam, kde to má zásadní ekonomické dopady, bylo by to OK. kdyby se choval konzistentně a nezmatkoval, nevnikla by opatřením taková nedůvěra.Ty roušky v MHD a vnitřních prostorách zůstat měly. A to nedělám "chytrého" teď, respirátor do obchodu nosím od jara bez přestání, MHD nejezdím a manželku jsem začal vozit autem až do práce, aby do MHD také nemusela. Takže ano, o prázdninách jsem byl v obchodech za exota, ale je mi to jedno, já to v této situaci a s informacemi, které mám považuji za správné a překvapilo mě, že ani zjevně rizikové skupiny se přes léto nechránily.

7 0
možnosti
JR

J50a13n 24R98o73s70a

12. 9. 2020 22:01

Ano, sireni je asymptoticky exponencialni. Nicmene jsem si vsiml, ze pro kazdou zemi existuje strop, za ktery to prakticky dal nejde. Prislo mi to zajimave. Cim je ten strop dany? Asi tam bude vic faktoru jako: reaktivnost lidi, jak silny je spolecensky styk, existujici hygienicke navyky atp. Odhadnu, uplne ciste, ze ten strop v CR je 6-7000 lidi a vic ani tuk. Uvidime :-) V kazdem pripade ja i vsichni na kom mi zalezi ma ode me filtracni polomasky s p3r filtrem.

3 0
možnosti
JD

J70i49r66i 20D24o13b92r97ý

12. 9. 2020 22:45

Ten "strop" je dany hranici, kdy to lidi zacnou brat vazne (= panikarit) a alespon ty zakladni pravidla zacnou dodrzovat.

Ona rouska nezabrani nakazeni, ale snizi tempo sireni. K tomu omezit pocet kontaktu na minimum a vysledek se dostavi.

4 0
možnosti
JL

Když se podíváte na svět lidí, je to dost hrůza: Čína, Indie, Brazílie, Egypt, další africké státy bobtnají lidmi, miliarda nemá co jíst, další miliardu ohrožuje, že trochu stoupne moře, nepokoje jsou všude možně, hrozí válka Turka s Řekem, Číňana s Indem... za 30 let tu má být ještě o 2 miliardy lidí víc, a vy tady blbnete kvůli tomu, že umřelo v ČR 455 lidí od února do září. Lidi, nemáte nějaký problém typu hysterie?

11 14
možnosti
MB

Doufám, že Vám to nechají vytesat na náhrobek až Vás Covid dostane...

5 4
možnosti
  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 16395x
Jsem biolog, profesor na Přírodovědecké Fakultě UK v Praze. Když zrovna nepřednáším tak se věnuji evoluční biologií, parazitologií a evoluční psychologií a hledáním ztracených předmětů v nepořádku na svém stole. Mým hlavním koníčkem je moje práce (což je, přiznávám, pro mě i mé okolí poněkud vysilující). Rád se ploužím přírodou (Ďábličák stačí, Balkán je lepší) a fotografuji co mi vleze před objektiv. Na poli vědy i v běžném životě jsem postupně učinil řadu objevů; vzhledem ke své mizerné paměti mnohé z nich i opakovaně.

Najdete mne na flegr.com a  www.facebook.com/prof.jaroslav.flegr 

<a rel="license" href="http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/"><img alt="Licence Creative Commons" style="border-width:0" src="https://i.creativecommons.org/l/by-nc-nd/4.0/88x31.png" /></a><br />Toto dílo podléhá licenci <a rel="license" href="http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/">Creative Commons Uveďte původ-Neužívejte komerčně-Nezpracovávejte 4.0 Mezinárodní License</a>

Seznam rubrik