Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MN

M78i15l68a42n 10N80e82t65r84h

14. 9. 2020 11:12

Poněkud zmatený článek, chybí čísla atd. Také není jasné, jak jste došel k exponenciálnímu růstu ? Extrapolací minulosti ?

1 1
možnosti
JF

Ano, extrapolací vývoje za poslední 2 měsíce. Čísla? minulý týden průměrný přírůstek nakažených byl 1100, tento bude 4 tisíce příští 10 tisíc. Úměrně tomu porostou (s určitým zpožděním) i počty vážně nemocných. Můžete si to přepočítat, data jsou volně na netu.

4 1
možnosti
AS

Ziji 14 let v USA,rousky se u nas povinne,nepovinne zavedly pozdeji nez v CR,Americane remcaji,ale nosi je temer vsichni,uz vlastne poradne nevime,kolik testu bylo pozitivnich,mame nekolik tisic mrtvych s Covidem,ale protoze je poradne nikdo nepitval ,tak to asi " Covid byl....ziji ve slunnem,teplem a vlhkem Texasu,presto se to pry siri,i kdyz vedci slibovali,ze s letem vse zmizi...hm,tak co si mam asi tak pomyslet o vsech vedeckych elaboratech-ve vsech nemocnicich zde jede totalni klimatizace,pry musi byt poradna zima,aby se nesirily viry,vsichni se tady neustale patlaji antibakteralnimi gely.ktere jak zrejme z nazvu zastavi maximalne bakterie,zato nezastavi prisun tech ostatnich chemikalii,ktere obsahuji ,do tela,neb vse delame rukama,tudiz olizujeme,prenasime na ostatni predmety,ktere jime.To nemluvim o snizovani imunity....shrnu to -jde o totalni nesmysl a buzeraci,jako by nestacilo,ze totalne krachuje ekonomika,lide jsou v tezkych depresich ,pachaji sebevrazdy,nechodi na pravidelne kontroly k doktorum,deti se jiz 3 tydny tady uci online,cely system vyuky neustale pada,deti jsou nervozni,ze nezvladaji,rodice zase z toho ,ze s nimi nemohou byt,protoze musi pracovat(osetrovne tady fakt nemame).Takze pokud tenhle blazinec nadale potrva,tak nam jeste vyroste generace naprostych asocialnich debilu,kteri se nemohou normalne vzdelavat a druzit-zvlast dulezite u teenageru.Jeste u vedu maly pripad-v jedne z nasich skol se vyskytly 2 pripady Covid u zaku...neumite si predstavit tu hysterii,co vyvolaly aktivni Covid gestapacky(aka matky ve FB skupine,kterou sdilim),kdy zacaly zjistovat jmena a adresy tech 2 nebozaku,aby mely jistotu,ze se s nimi jejich ratolest nesetkala.No ,nechtela bych byt rodicem tech 2 deti

2 1
možnosti
HS

Pane Flegre, Micík vám nepochybně nechává myší mozečky, abyste mohl zkoumat toxoplasmosu, a ocásky jako delikatesu. :-)

2 0
možnosti
LU

Už tnadpis je zatraceně hořký. Ovšem, ten výrok už si zjevně málokdo pamatuje, osmnáct let je osmnáct let.

6 0
možnosti
MA

Napíšu to trochu více polopatě....

Řekněme že dnes způsobuje koronavirus jednoho kritického pacinta denně. Kolik jich bude zítra při exponenciálním růstu? Správná odpověď je 2.Třetí den = 4;

4=8; 5=16; 6=32; 7=64; 8=128; 9=256; 10=512; 11=1024; 12=2048; 13=4096; 14=8192; 15=16384; 16=32768; 17=65536...

Máte pocit že je potřeba počítat dále? Máte pocit že 17 den budou naši zdravotníci pořád ještě stíhat?

Takže asi taková katastrofa se na nás valí. Přitom 11 den si pořád ještě všichni myslí že je to přece pohoda... že to zvládáme levou zadní.

4 0
možnosti
JN

J13i97ř67í 19N44ě40m11e47c

13. 9. 2020 22:30

Jenže, tak rychle to nepůjde, to asi dost nereálné. A za druhé, čím více lidí se vyléčí, tím více lidí bude vytvářet přirozenou barieru pro toto šíření.

Jinak řečeno, pokud stálo v březnu na zastávce 10 lidí, vir si mohl skočit na kteréhokoliv. Na kolik lidí asi tak může skočit dnes?

V takovém Darkově bylo pozitivních v červnu cca 10% lidí. Kolik z nich prostě už nebylo pozitivní, protože si tím prošli bez vážnějších příznaků (jak mnozí horníci uváděli)?

1 0
možnosti
JN

J36i17ř41í 30N21ě47m53e82c

13. 9. 2020 20:49

Dle mého je klíčovou otázkou, zda se již jednou nakažený a posléze vyléčený člověk může znovu nakazit. Pokud by totiž byla pravda, že si vyléčený člověk vytvoří protilátky na několik let, potom by exponencialní růst také stejnou rychlostí ubíral viru palivo.

1 0
možnosti
Foto

... a pokud nezíská, máme trvale udržitelnáý požár.

Nejspíš to bude něco mezi oběma krajnostmi (imunita bude trvat nějak dlouho, bude se to mezi lidmi lišit). Jen asi zatím moc nevíme, kterému kraji je to blíž (jaké jsou parametry získané imunity a rozložení těch parametrů v populaci).

1 0
možnosti
DS

Exponenciální růst počtu testů .... :-)

0 4
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
4 0
možnosti
Foto

Opatření platná ve Švédsku ...včetně léta. A je jedno, že jsou doporučená, na rozdíl od nás po jarní zkušenosti jsou většinově dodržovaná.

SŠ a VŠ doporučená výuka online.

Akce uvnitř jen do 50 osob, obecně s nutností dodržovat 1,5 m odstup. Tento se musi dodržovat i v restauracích - v praxi : polovina stolů, v MHD každé 2. sedadlo zrušené.

Zákaz návštěv v domech se seniory, v restauracích obsluha jen u stolu.

Žádné bary a bufety.

Zákaz vstupu občanů ze státu mimo EU.

A řada varováni před cestami do rizikových zemi jako jsou Andorra a ...no ano, Česko.

Doporučení necestovat ve Švédsku mimo svůj region.

Tolik k té "švédské cestě ". Doporučuji každému, kdo má pocit, že Švédsko nedělá protiepidemická opatření, nejdřív googlit a pak psát.

I přes opatření, cca 5k mrtvých a ekonomika není v lepším stavu, než naše. Jediné plus, na rozdíl od nás mají dost finančních rezerv, pumpují do ekonomiky více miliard a ještě nampují, takže se začnou zotavovat možná rychleji, i když limitace je stav ekonomiky ve světě a hlavně v EU.

12 1
možnosti
Foto

Švédsko je beznadějně socialistické. Tam mají problémy i bez koronaviru. Podle mne tak do deseti let se jim podaří zlikvidovat zbytky zdravého kapitalismu.

4 1
možnosti
Foto

Dobrý článek, jako vždy. Co dodat k obsahu - snad budeme mít štěstí a stihneme v pohodičce volby v termínu 2. a 3. října. Bába čeká 40%, takže do té doby MUSÍ být pohodička. I kdyby ti důchodci měli v průběhu října zakalit, třeba i všichni. Takže Flegre, neotravuj! /vše ironie, vyjma první věty - toto dodávám pro standardně inteligentní čtenářstvo/.

10 0
možnosti
JR

Standartně inteligentní čtenářstvo nemá zapotřebí zvedat si ego komolením něčího jména. Můžu dotyčným pohrdat sebevíc, ale ke komolení jeho jména bych se v životě nesnížil.

A ne, není to ironie - toto dodávám speciálně pro vás, pane Košíčku.

2 0
možnosti
OU
MK

A jak si ta tvrdá opatření představujete? Ta se totiž bez zaříznutí ekonomiky provést nedají. A když znovu zastavíte ekonomiku, tak za chvíli nebudou mít lidi co jíst. Pak už bude úplně jedno, jestli se někdo nakazí virem či nikoliv. Budeme hynout na banální nemoci, protože nebudou prostředky na jejich léčení.

Opravdu si přejete takový kolaps?

3 0
možnosti
  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 16395x
Jsem biolog, profesor na Přírodovědecké Fakultě UK v Praze. Když zrovna nepřednáším tak se věnuji evoluční biologií, parazitologií a evoluční psychologií a hledáním ztracených předmětů v nepořádku na svém stole. Mým hlavním koníčkem je moje práce (což je, přiznávám, pro mě i mé okolí poněkud vysilující). Rád se ploužím přírodou (Ďábličák stačí, Balkán je lepší) a fotografuji co mi vleze před objektiv. Na poli vědy i v běžném životě jsem postupně učinil řadu objevů; vzhledem ke své mizerné paměti mnohé z nich i opakovaně.

Najdete mne na flegr.com a  www.facebook.com/prof.jaroslav.flegr 

<a rel="license" href="http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/"><img alt="Licence Creative Commons" style="border-width:0" src="https://i.creativecommons.org/l/by-nc-nd/4.0/88x31.png" /></a><br />Toto dílo podléhá licenci <a rel="license" href="http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/">Creative Commons Uveďte původ-Neužívejte komerčně-Nezpracovávejte 4.0 Mezinárodní License</a>

Seznam rubrik