Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kam kráčíš, covide?

Na pozadí války na Ukrajině nám v tichosti vrcholí již druhá letošní vlna covidu. Nastartoval jsem svou křišťálovou kouli, abych zjistil, co nás čeká teď. Zdá se, že se nudit nebudeme.

Nadešel čas na novou, v pořadí již sedmou, předpověď vývoje epidemie. Šest předcházejících můžete najít na v jiných článcích na tomto blogu, přehled pěti prvních třeba zde: https://jaroslavflegr.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=778872. Tak nejprve jako obvykle inventura toho, co se z mé prosincové předpovědi vyplnilo a co ne. Dobře jsem odhadl začátek, výšku i charakter lednové vlny – vystoupání na trojnásobek hodnot z podzimu a zahlcení testovacích kapacit při 60 tisících nakažených za den (zvládli jsme jich na vrcholu vlny vytestovat 67 tisíc, takže jich mohlo být ve skutečnosti asi 80-100 tisíc) a poměrně rychlé opadnutí vlny. Doufal jsem, že opadne ještě rychleji – to se ovšem nestalo, nejspíš hlavně kvůli překotnému rozvolnění opatření těsně za vrcholem vlny. Správně jsem odhadl, že příval pacientů opět ohrozí fungování nemocnic. V předpovědi jsem to příliš nerozebíral, ale přiznávám, že jsem očekával o dost větší potíže, než jaké nakonec nastaly. Počty pacientů sice opět překonaly původně proklamované kapacity nemocnic, ale zdravotnický personál, patrně díky své vysoké proočkovanosti a promořenosti, tentokrát nápor bez zásadnějších problémů zvládl. Vlna umírání byla nižší než na podzim, i tak však na covid zemřelo za první tři měsíce roku oficiálně 3300 osob. Pro porovnání, za poslední tři měsíce roku 2021, kdy byly počty nakažených asi poloviční, to bylo skoro 5800 osob. Dodávám, že zemřeli z větší části zbytečně – kdyby velká část obyvatelstva nepodlehla antivaxinačním bludům, nepřesáhl by celkový počet mrtvých za půl roku 2000 osob, tedy byl by asi pětinový. Správně jsem odhadl, že největší problémy v jarní vlně přinese velký počet pracovníků, kteří budou v jednu chvíli v karanténě či v izolaci a budou tak chybět v zaměstnání. Jak jsem však také předpověděl, zdravotní orgány se na hrozící kolaps připravily – drasticky zkrátily délku karantény a izolace. Přiznávám, že když jsem od 20. prosince úředníky a politiky upozorňoval na hrozící nebezpečí a volal po přijetí preventivních opatření, měl jsem na mysli něco trochu jiného (povinné očkování zaměstnanců klíčové infrastruktury včetně řidičů MHD a zásobování), ale jak se nakonec ukázalo, i omezení karantén a izolací zafungovalo. Další mé předpovědi už byly dlouhodobějšího charakteru, takže zatím nelze posoudit, zda se naplní či nikoli.

Tak jaké radovánky nám covid připravil na příští měsíce? Zdá se, že v dubnu začne v Evropě opravdové jaro s oteplením. Teplo a sluneční UV záření nemá covid ani trochu rád. Takže můžeme doufat, že nyní probíhající BA.2 vlna bude až do podzimu tou poslední. Díky vakcínám a omikronu už v současnosti velká část obyvatelstva získala toleranci vůči covidu (jsou chráněni proti vážnému průběhu nemoci) a současně alespoň částečnou rezistenci proti nákaze (jsou alespoň částečně chráněni proti nákaze virem). K tomu druhému je bohužel u koronavirů potřeba dostatečná hladina protilátek a ta u většiny lidí přetrvá maximálně půl roku po prodělané nákaze či po posledním očkování. V létě se tedy žádná větší vlna nákaz nerozběhne, nejpozději koncem podzimu však téměř jistě ano. Ale o podzimní vlně si povíme zase až koncem srpna, do té doby se toho může udát mnoho.

Kromě tolerance vůči covidu, která zásadně snižuje riziko těžkého průběhu onemocnění, jsme během posledního roku epidemie zároveň získali i schopnost tolerovat fakt, že při epidemické vlně umírají v důsledku covidu denně desítky až stovky osob, většinou seniorů a osob se zdravotními handicapy. Velká část obyvatel Česka to začala považovat za přijatelnou cenu za to, že může žít běžným životem bez omezování protiepidemickými opatřeními. Nechci nyní posuzovat, zda je to dobře nebo špatně, a nechci ani předvídat, jaké další dopady bude mít tento posun v chápání ceny lidského života na fungování české, potažmo celé západní společnosti. Mně osobně se to nelíbí, ale třeba jsem jen moc staromódní.

Do podzimu se objeví nové mutanty viru. Odhaduji, že budou mít ještě nižší virulenci než mutanta omikron. Budou si totiž muset svého hostitele šetřit, neboť v imunní populaci bude pro ně obtížné nakazit nového hostitele. Ve vzájemné kompetici proto zvítězí takové mutanty, které ponechají nakaženého jedince bez velkých příznaků pobíhat po světě a co nejdéle šířit nákazu na další osoby. Je také možné, že se objeví mutanty, které budou v organismu týdny přetrvávat, aniž by se projevovaly a aniž by byly zachytitelné běžnými diagnostickými metodami. Je dokonce možné, že některé z nich budou nemoc provázenou produkcí infekčních částic vyvolávat opakovaně. Do podzimu 2021 bylo hlavním kritériem úspěšnosti mutanty její schopnost se v hostiteli rychle množit a produkovat tak co nejvíce infekčních částic, a tedy nakazit co nejvíc dalších osob. Proto byly na hostitele tak zlé. Napříště bude kritériem úspěchu schopnost překonat imunitu vyvolanou jinými variantami a vakcínami a současně vyvolat imunitu proti jiným variantám viru. Dostat se totiž do nového hostitele už nebude to hlavní, důležité bude se v něm „uchytit“.

Objeví se i nové vakcíny. Doufejme, že co nejdříve budou mezi nimi i vakcíny druhé generace, které budou vytvářet imunitu namířenou proti několika místům na povrchu viru. Takové vakcíny už bude virus jen obtížně překonávat pomocí mutací, protože k tomu by potřeboval současně pozměnit několik míst ve svých proteinech. Když pozmění pouze jedno z míst, nijak si tím nepomůže, rozpoznají ho protilátky proti zbylým místům. Vznik nových mutant se tak výrazně zpomalí a v dostatečně proočkovaných oblastech možná i zastaví.

Osobně doufám, že budou vyvinuty i vakcíny směřující proti jiným proteinům, než je virový spike protein, nebo alespoň proti jiným oblastem na tomto proteinu, než proti místu, kterým se spike váže na receptor na lidské buňce. Dost mne totiž znervózňuje, že současné vakcíny vyvolávají vznik protilátek, které se nejspíš váží nejen na protein viru, ale i na molekulu, která se v našem těle přirozeně váže na stejné místo (stejný receptor) jako vir. Je možné, že některé dlouhodobé dopady onemocnění, a možná i některé nežádoucí účinky očkování, souvisí právě s touto vazbou.

Jsem si prakticky jist, že se co nevidět objeví i nové léky, které umožní zmírnit těžký průběh covidu, nebo dokonce zamezí samotnému vypuknutí choroby. Přinejmenším se snad v našich nemocnicích objeví i velmi účinný lék Paxlovid, jehož dodávky do Česka se bohužel velmi zpozdily.

Z ve stínu války na Ukrajině nás přes léto nejspíš čeká celoevropská diskuse o tom, jak do budoucna naložit s epidemií covidu, případně s příštími epidemiemi vůbec. Řešení je známé a jeho účinnost budeme moci brzy posoudit na základě srovnání situace v jednotlivých státech Evropy či USA. Je třeba dosáhnout co nevyšší proočkovanosti obyvatelstva, aby se minimalizovaly oběti na životech a škody na zdraví obyvatel. Vzhledem k tomu, že imunita alespoň částečně chrání i před nákazou (nejen před těžkým průběhem), sníží vakcinace i výšku a trvání epidemických vln, což v důsledku sníží i jejich dopady na hospodářství a na životy a zdraví neimunních osob. Třeba osob, které mají poruchy imunity, nebo u kterých byla navozena imunosuprese během léčby onkologických či jiných onemocnění. Kromě toho, že se diskuse o vhodných protiepidemických opatřeních bude moci opřít o tvrdá data – naše zkušenosti z jednotlivých zemí, bude velmi pozitivní i to, že snad do ní nebudou v takové míře zasahovat proruští dezinformátoři. Ti se nyní z velké části přeorientovali z boje proti vakcinaci a protiepidemickým opatřením na podporu ruské agrese na Ukrajině. V důsledku toho se jednak zaměstnali něčím jiným, jednak se u části populace (alespoň dočasně) zdiskreditovali. A v řadě zemí si navíc konečně vykoledovali zákazy působení. Je tedy slušná šance, že opatření přijatá na celoevropské úrovni budou rozumná a účinná.

Jak jsem předpovídal již v prosinci, v letošním roce se definitivně potvrdí, že nový koronavirus byl připraven v laboratoři vsazením upraveného genu pro spike protein z viru adaptovaného na člověka do genomu viru adaptovaného na netopýra. Má proslulá křišťálová koule mi prozradila, že klíčový článek vyjde už co nevidět v časopise Comparative & Integrative Biology. Doufám, že se díky tomu konečně začne vážně diskutovat o mezinárodně platném zákazu vytváření nových patogenů metodami genetického inženýrství a o nadnárodním dozoru nad pracovišti, která by podobné výzkumy mohla pod jakoukoli záminkou provádět. Je jasné, že vynutit si dodržování podobné legislativy v některých zemích nebude jednoduché. Má-li však lidstvo přežít, nic jiného nám asi nezbude. V současnosti jasně vidíme, že státy vlastnící atomové zbraně mohou beztrestně porušovat jakékoli civilizační normy a jakékoli mezinárodní dohody. V brzké budoucnosti mohou získat stejný vydírací potenciál, a tedy stejné privilegium, jakékoli státy (a nejen státy), které získají dostatečně účinnou biologickou zbraň.

Autor: Jaroslav Flegr | čtvrtek 31.3.2022 13:55 | karma článku: 46,75 | přečteno: 12784x
  • Další články autora

Jaroslav Flegr

Jedovatí hadi nejsou nijak nebezpeční, pozor na králíky!

O toto zásadní zjištění se s námi nyní podělila doktorka Krátká v časopise proLekaře.cz. Ano, jedovatí hadi jsou ve srovnání s králíky prakticky neškodní. A panečku, to není žádná teorie, na to jsou vědecká data.

26.7.2023 v 16:56 | Karma: 33,71 | Přečteno: 1409x | Diskuse| Věda

Jaroslav Flegr

Flegrovo postcovidové desatero

Během pandemie jsem usilovně šířil své proticovidové desatero. Ač si to varianta Kraken zatím odmítá přiznat, je pandemie skoro jistě za námi. Pro mne tak nastal čas po sobě uklidit – zveřejnit nové, postcovidové desatero.

2.3.2023 v 9:02 | Karma: 43,87 | Přečteno: 7722x | Diskuse| Věda

Jaroslav Flegr

Nalejme si čistého vína – většina Čechů chce za prezidenta Babiše

Ano, taky mám radost, že příštím prezidentem bude Petr Pavel a ne ulhaný, bezcharakterní Babiš. Ale nalejme si čistého vína – kdyby volily i ty 2,44 miliony oprávněných voličů, co k volbám nepřišly, tak by u nás vyhrál Babiš.

1.2.2023 v 19:19 | Karma: 43,41 | Přečteno: 10224x | Diskuse| Věda

Jaroslav Flegr

Byl jednou jeden covid

Od dubna 2020 jsem zde každé 4 měsíce zveřejňoval předpovědi vývoje covidové epidemie. Dnes končím. Místo předpovědi už jen popíšu, co se to vlastně stalo. A jak už mám ve zvyku, napíšu to narovinu, bez příkras a taktizování.

30.12.2022 v 19:19 | Karma: 44,07 | Přečteno: 5534x | Diskuse| Věda

Jaroslav Flegr

Tak copak nám Covid předvede teď? Flegrova v pořadí již 7. předpověď

Nadešel čas na další, v pořadí již sedmou předpověď budoucího vývoje pandemie v Česku. Nejprve tradiční shrnutí, jak jsem se trefil v té poslední, březnové.

30.8.2022 v 18:44 | Karma: 45,62 | Přečteno: 14217x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Kvůli letním teplotám a silnému větru hrozí požáry. Ochladí se koncem týdne

29. dubna 2024  6:33,  aktualizováno  11:35

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Klaus promluví o dvacátém výročí vstupu do EU. Vydá se opět i na Blaník

29. dubna 2024  11:35

Exprezident Václav Klaus vystoupí při příležitosti dvacátého výročí vstupu České republiky do...

Ukrajinci zavraždění v bavorském nákupním centru byli vojáci na léčení

29. dubna 2024  11:33

Dva Ukrajinci, kteří zemřeli v sobotu po útoku nožem v nákupním centru v Bavorsku, byli členy...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  11:28

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 16395x
Jsem biolog, profesor na Přírodovědecké Fakultě UK v Praze. Když zrovna nepřednáším tak se věnuji evoluční biologií, parazitologií a evoluční psychologií a hledáním ztracených předmětů v nepořádku na svém stole. Mým hlavním koníčkem je moje práce (což je, přiznávám, pro mě i mé okolí poněkud vysilující). Rád se ploužím přírodou (Ďábličák stačí, Balkán je lepší) a fotografuji co mi vleze před objektiv. Na poli vědy i v běžném životě jsem postupně učinil řadu objevů; vzhledem ke své mizerné paměti mnohé z nich i opakovaně.

Najdete mne na flegr.com a  www.facebook.com/prof.jaroslav.flegr 

<a rel="license" href="http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/"><img alt="Licence Creative Commons" style="border-width:0" src="https://i.creativecommons.org/l/by-nc-nd/4.0/88x31.png" /></a><br />Toto dílo podléhá licenci <a rel="license" href="http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/">Creative Commons Uveďte původ-Neužívejte komerčně-Nezpracovávejte 4.0 Mezinárodní License</a>

Seznam rubrik