V žádného Boha věřiti budeš

19. 09. 2021 11:09:52
Tak jsem si tuhle zase povídal se svým kocourem Micíkem. Tentokrát o Bohu a hraní na vojáky. Posuďte sami, jak to dopadlo.

Micík: Milý Flégříku, pojď si povídat

Já: A smím tě přitom drbat na bříšku?

Micík: No uvidíme. Až jak ti to povídání půjde. Tak já vykopávám – věříš v Boha?

Já: No ty to bereš pěkně z vostra. Tak jo. Nevěřím. Nevěřím ale...

Micík: Jaké ale, buď věříš nebo nevěříš.

Já: Nevěřím, přikazuje mi ta má víra.

Micík: To je nějaký vtípek?

Já: Ani trochu. Moje víra se opírá o Flegrovo redukované desatero. To má jen dvě přikázání: První přikázání: V žádného Boha věřiti budeš! a druhé: Budeš se vždy chovat tak, jako by Bůh existoval. A to konkrétně starý dobrý křesťanský Bůh, odměňující spravedlivé a trestající hříšníky.

Micík: No, to druhé přikázání chápu – kdyby se tak chovali všichni, tak by byl svět mnohem lepším místem k životu. Ale proč to první?

Já: Právě proto, aby mohl být svět lepším místem k životu. Tohle přikázání je naprosto klíčové – proto je také první. Lidé obvykle nejsou ochotni páchat zvěrstva. Leda když jim to přikáže autorita. A když jim to přikáže autorita nejvyšší, jsou ochotní a schopní páchat i ta nejodpornější zvěrstva.

Micík: Dobrá, chápu – náboženské války, upalování jinověrců a tak podobně. Ale to už se v civilizovaném světě běžně neděje. Jasně, existuje radikální Islám a různé podivné sekty. Ale to přeci zasáhne jednotlivce. Většině z těch skoro 8? lidí víra v Boha v běžném životě pomáhá.

Já: No, nerad ti beru iluze. Mnoho desítek let mohou být ztráty způsobené náboženskými fanatiky malé, například ve srovnání se ztrátami způsobenými dopravními nehodami. Jenže pak to může bouchnout a náboženští fanatici mohou rychle dorovnat skóre. Víru v Boha jsme si mohli dovolit ve středověku, kdy byly možnosti náboženských fanatiků dosti omezené. Ale už ne dnes, kdy si může atomovou bombu pořídit, s trochou přehánění, každý stát a kdy si může smrtící virus zkonstruovat, a to bez přehánění, prakticky libovolná skupina teroristů.

Micík: Takže ty bys náboženství v moderním světě zakázal?

Já: Zákazy náboženství moc nepomáhají. Ale bojoval bych proti jeho šíření všemi legálními prostředky. Zejména bych postavil mimo zákon jakékoli formy indoktrinace dětí. Ta mi připadá stejně odporná, jako kdybychom dětem podávali od mala nikotin, abychom u nich vyvolali závislost na kouření či vapování. Ale abys viděl, že nejsem žádný protináboženský fanatik, tak bych udělil výjimku pro víru založenou na mých dvou přikázáních.

Micík: Pochopitelně. Není Boha včetně Boha a Flegr je jeho prorok. Dobrá, uznávám, že náboženství může být pro společnost za současných podmínek, při současných technologiích, nebezpečné. Jenže zároveň spoustě lidí přináší radost a dává jím smysl života.

Já: Data ani v tomto ohledu celkový kladný přínos víry tak úplně nepotvrzují, ale to není podstatné. Víru v Boha je podle mého názoru možno nahradit vírou v člověka a výsledný efekt bude lepší. Proč se snažit potěšit mocného Boha, když se můžeme snažit potěšit slabého člověka? Myslím, že bychom měli podřídit naše chování především tomu, abychom snížili utrpení lidí (a jiných tvorů, které s námi sdílí náš svět) a naopak jim nadělili to nejcennější, co asi existuje – radost. V centru naší pozornosti by měl stát člověk a ne Bůh. Jestli spravedlivý a milosrdný Bůh existuje, potom ho právě tímto potěšíme nejvíce a naše bude Království nebeské.

Micík: Tak moment, ty si říkáš ateista?

Já: Micíku, Micíku. Ty se asi moc nevyznáš ve výrokové logice. Výrok platí, a podle mého názoru je dokonce hluboce pravdivý, ať už je jeho první část pravdivá (Bůh existuje) nebo nepravdivá. Jestli je jeho první část nepravdivá, potom je celý pravdivý stoprocentně, neboť z nepravdy může plynout cokoli. Jestli umí krtek létat, potom Babiš nedonášel komunistické Stb a nepodváděl s dotacemi.

Micík: Tak znovu, věříš nebo nevěříš, že je Bůh?

Já: Myslíš prakticky všemocná bytost, která může měnit přírodní zákony našeho světa a která tento svět včetně nás samotných mohla stvořit? Kdybych si musel tipnout, tak jakožto evoluční biolog a spoluautor teorie třídění na základě stability bych řekl, že Bůh je.

Micík: Cože!!!

Já: Vezmi si to takhle – ve Vesmíru je nespočetně světů a na mnoha z nich nejspíše existují rozumné bytosti. Zatím víme jen o jednom, ale už to dokazuje, že takový svět vzniknout může a že alespoň pár tisíciletí se na něm mohou tyto bytosti vyvíjet prostřednictvím kulturní a technické evoluce. A teď se podívej, jaký pokrok co do svých technických možností učinilo lidstvo jen za posledních sto let. A tempo pokroku se přitom neustále zrychluje. Umíš si představit, co dokážeme za tisíc let? Za 10 tisíc let? Za milion let? Pochopitelně, s mnohem větší pravděpodobností zničíme naši civilizaci nebo se dokonce vyhubíme o dost dříve. Ale těch světů ve Vesmíru je obrovské množství. Nějaké procento z nich přežije a jejich obyvatelé získají schopnosti, které nyní přičítáme bohům. Stvořit svět a člověka pro ně musí být hračka. A ani bych se ani nedivil, kdyby kromě Bohů vzniklých v našem Vesmíru by existovali také ještě mocnější „staří bohové“, kteří byli schopni překonat či obejít Big Bang a existovat věčně.

Micík: Tak moment, najednou říkáš, že Bůh existuje a zároveň jsi na začátku našeho rozhovoru prohlašoval, že v jeho existenci nevěříš. Neprotiřečíš si?

Já: Ne. Je úplně jedno, zda Bůh je či není. V obou případech bychom měli ctít první přikázání – věřit, že Bůh není. A zároveň respektovat to druhé – chovat se tak, abychom ho potěšili, kdyby byl.

Micík: Tak to hodně štěstí.

A když jste si nyní přečetli, "okarmovali" a nasdíleli rozhovor z připravované knihy "Milý Flégříku aneb Svědectví jednoho zápasu" tak mi nyní hezky vyplňtě dotazník bit.ly/AnketaPokracovani věnovaný dlouhodobým účinkům covidu a očkování.

Autor: Jaroslav Flegr | neděle 19.9.2021 11:09 | karma článku: 46.53 | přečteno: 11055x

Další články blogera

Jaroslav Flegr

Jedovatí hadi nejsou nijak nebezpeční, pozor na králíky!

O toto zásadní zjištění se s námi nyní podělila doktorka Krátká v časopise proLekaře.cz. Ano, jedovatí hadi jsou ve srovnání s králíky prakticky neškodní. A panečku, to není žádná teorie, na to jsou vědecká data.

26.7.2023 v 16:56 | Karma článku: 33.65 | Přečteno: 1403 | Diskuse

Jaroslav Flegr

Flegrovo postcovidové desatero

Během pandemie jsem usilovně šířil své proticovidové desatero. Ač si to varianta Kraken zatím odmítá přiznat, je pandemie skoro jistě za námi. Pro mne tak nastal čas po sobě uklidit – zveřejnit nové, postcovidové desatero.

2.3.2023 v 9:02 | Karma článku: 43.85 | Přečteno: 7714 | Diskuse

Jaroslav Flegr

Nalejme si čistého vína – většina Čechů chce za prezidenta Babiše

Ano, taky mám radost, že příštím prezidentem bude Petr Pavel a ne ulhaný, bezcharakterní Babiš. Ale nalejme si čistého vína – kdyby volily i ty 2,44 miliony oprávněných voličů, co k volbám nepřišly, tak by u nás vyhrál Babiš.

1.2.2023 v 19:19 | Karma článku: 43.41 | Přečteno: 10221 | Diskuse

Jaroslav Flegr

Byl jednou jeden covid

Od dubna 2020 jsem zde každé 4 měsíce zveřejňoval předpovědi vývoje covidové epidemie. Dnes končím. Místo předpovědi už jen popíšu, co se to vlastně stalo. A jak už mám ve zvyku, napíšu to narovinu, bez příkras a taktizování.

30.12.2022 v 19:19 | Karma článku: 44.07 | Přečteno: 5511 | Diskuse

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 71 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 23.31 | Přečteno: 505 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.86 | Přečteno: 182 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.08 | Přečteno: 285 | Diskuse
Počet článků 41 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 16393

Jsem biolog, profesor na Přírodovědecké Fakultě UK v Praze. Když zrovna nepřednáším tak se věnuji evoluční biologií, parazitologií a evoluční psychologií a hledáním ztracených předmětů v nepořádku na svém stole. Mým hlavním koníčkem je moje práce (což je, přiznávám, pro mě i mé okolí poněkud vysilující). Rád se ploužím přírodou (Ďábličák stačí, Balkán je lepší) a fotografuji co mi vleze před objektiv. Na poli vědy i v běžném životě jsem postupně učinil řadu objevů; vzhledem ke své mizerné paměti mnohé z nich i opakovaně.

Najdete mne na flegr.com a  www.facebook.com/prof.jaroslav.flegr 

<a rel="license" href="http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/"><img alt="Licence Creative Commons" style="border-width:0" src="https://i.creativecommons.org/l/by-nc-nd/4.0/88x31.png" /></a><br />Toto dílo podléhá licenci <a rel="license" href="http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/">Creative Commons Uveďte původ-Neužívejte komerčně-Nezpracovávejte 4.0 Mezinárodní License</a>

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...