Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kolik lidí ve skutečnosti v Česku zabil a kolik zachránil covid?

Oficiálně jsme včera překonali hranici 30 tisíc obětí covidu. Jenže skutečné číslo je o dost jiné. Covid totiž zabíjel i nepřímo a navíc také několik tisíc životů zachránil - některé však jen dočasně.

No tak Micíku – moc se na tebe zlobím! To se dělá kousat svého tlačenkondárce do nosu, když se s tebou chce po kočičím a eskymáckým způsobu pozdravit? A zrovna v takový významný den!

Micík umí i kousat.

Dnes jsme oficiálně překonali hranici 30 tisíc mrtvých na covid. Určitě to není žádný důvod k oslavě. Ovšem připomenout si jejich památku kousnutím do nosu, mého nosu!, to už mi opravdu připadá krajně nevhodné a snad až nedůstojné.

Ve skutečnosti těch mrtvých bylo o dost více – když se porovnají počty lidí, kteří zemřeli od příchodu viru s počty těch, co umírali v předchozích letech, vyjde nám, že počet lidí, co zemřeli kvůli covidu, je zhruba o 5 tisíc vyšší. Ne všichni museli zemřít na covid – část zemřela třeba kvůli tomu, že nám virus za účinné pomoci politiků, chřipčičkářů a ministerských nedouků vypnul na řadu měsíců „neurgentní“ zdravotní péči. A ta se pro některé smolaře zpětně ukázala jako velmi urgentní.

Dost lidí covid naopak zachránil – kvůli rouškám a respirátorům jsme neměli už dva roky chřipkovou sezónu, což nám ušetřilo tak dva až tři tisíce úmrtí. Tohle je ovšem spíše jakási zápůjčka – v první chřipkové sezóně po odložení roušek (což asi kvůli odpíračům očkování příští zimu ještě nebude), vypukne téměř jistě velmi silná chřipková vlna a pod 3000 mrtvých se dostaneme opravdu jen stěží. Další životy jsme letos a loni ušetřili ve věkových kategoriích dětí a mladistvých. Protože trávili více času doma, mnohem méně umírali v důsledku úrazů při volnočasových aktivitách. Opět je však možné, že se může jednat o zápůjčku – tak jak někdo „roste pro šibenici“, roste jiný pro záchranářský vrtulník a lockdown příslušný okamžik jen oddálil.

Ač to chřipčičkáři určitě neradi uslyší, epidemie zachránila také dost lidí před sebevraždou. Rozsáhlá studie provedená ve 21 zemích a publikovaná v dubnovém čísle časopisu Lancet ukázala, že ve většině sledovaných zemí poklesl v průběhu pandemie počet sebevražd. Patrně platí, že v době krize mající jasnou vnější příčinu, se snažíme spíše bojovat, než abychom boj vzdávali. Přesně to mi ostatně ukázala i čerstvá data z mého podzimního dotazníku – osoby, které mají zhoršené fyzické zdraví kupodivu vykazují nižší pocity stresu, než osoby zdravější.

Jestliže během epidemie zemřelo o 35 tisíc lidí více než jiné roky a zároveň jsme tisíce životů (možná jen dočasně) ušetřili díky rouškám a omezení volnočasových aktivit, potom je skutečný počet obětí o těchto několik tisíc vyšší. Skutečný počet dosavadních obětí covidu se tak bude pohybovat spíše kolem 40 tisíc. A je klidně možné, že ještě více životů si v následujících letech vyžádají opožděné následky „úspěšně“ překonaného onemocnění. Opravdu nechci strašit, ale fakt se snažte se nenakazit. A když už se bez této zkušenosti nedokážete obejít, odložte to na dobu, kdy už budete alespoň částečně chráněni vakcínou.

Tak Micíku, co jsem ti to vlastně chtěl? Matně si vzpomínám, že něco s nosem. Asi jsem ti chtěl pochválit roztomilý čumáček. Pojď, dáme si tlačenku – v téhle jsou kousky srdíček, určitě ti budou chutnat.

Tento článek vyšel dříve na mém FB (odkud ho téměř jistě zase brzy převezmou a po svém převypráví jiná média). Citovaný článek o sebevraždách najdete zde www.thelancet.com/journals/lanpsy/article/PIIS2215-0366(21)00091-2/fulltext a náš dotazník o covidu zase zde bit.ly/AnketaPokracovani 

Autor: Jaroslav Flegr | sobota 22.5.2021 12:15 | karma článku: 46,55 | přečteno: 18850x
  • Další články autora

Jaroslav Flegr

Jedovatí hadi nejsou nijak nebezpeční, pozor na králíky!

O toto zásadní zjištění se s námi nyní podělila doktorka Krátká v časopise proLekaře.cz. Ano, jedovatí hadi jsou ve srovnání s králíky prakticky neškodní. A panečku, to není žádná teorie, na to jsou vědecká data.

26.7.2023 v 16:56 | Karma: 33,71 | Přečteno: 1409x | Diskuse| Věda

Jaroslav Flegr

Flegrovo postcovidové desatero

Během pandemie jsem usilovně šířil své proticovidové desatero. Ač si to varianta Kraken zatím odmítá přiznat, je pandemie skoro jistě za námi. Pro mne tak nastal čas po sobě uklidit – zveřejnit nové, postcovidové desatero.

2.3.2023 v 9:02 | Karma: 43,87 | Přečteno: 7721x | Diskuse| Věda

Jaroslav Flegr

Nalejme si čistého vína – většina Čechů chce za prezidenta Babiše

Ano, taky mám radost, že příštím prezidentem bude Petr Pavel a ne ulhaný, bezcharakterní Babiš. Ale nalejme si čistého vína – kdyby volily i ty 2,44 miliony oprávněných voličů, co k volbám nepřišly, tak by u nás vyhrál Babiš.

1.2.2023 v 19:19 | Karma: 43,41 | Přečteno: 10224x | Diskuse| Věda

Jaroslav Flegr

Byl jednou jeden covid

Od dubna 2020 jsem zde každé 4 měsíce zveřejňoval předpovědi vývoje covidové epidemie. Dnes končím. Místo předpovědi už jen popíšu, co se to vlastně stalo. A jak už mám ve zvyku, napíšu to narovinu, bez příkras a taktizování.

30.12.2022 v 19:19 | Karma: 44,07 | Přečteno: 5534x | Diskuse| Věda

Jaroslav Flegr

Tak copak nám Covid předvede teď? Flegrova v pořadí již 7. předpověď

Nadešel čas na další, v pořadí již sedmou předpověď budoucího vývoje pandemie v Česku. Nejprve tradiční shrnutí, jak jsem se trefil v té poslední, březnové.

30.8.2022 v 18:44 | Karma: 45,62 | Přečteno: 14217x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  11:58

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  11:26

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 16395x
Jsem biolog, profesor na Přírodovědecké Fakultě UK v Praze. Když zrovna nepřednáším tak se věnuji evoluční biologií, parazitologií a evoluční psychologií a hledáním ztracených předmětů v nepořádku na svém stole. Mým hlavním koníčkem je moje práce (což je, přiznávám, pro mě i mé okolí poněkud vysilující). Rád se ploužím přírodou (Ďábličák stačí, Balkán je lepší) a fotografuji co mi vleze před objektiv. Na poli vědy i v běžném životě jsem postupně učinil řadu objevů; vzhledem ke své mizerné paměti mnohé z nich i opakovaně.

Najdete mne na flegr.com a  www.facebook.com/prof.jaroslav.flegr 

<a rel="license" href="http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/"><img alt="Licence Creative Commons" style="border-width:0" src="https://i.creativecommons.org/l/by-nc-nd/4.0/88x31.png" /></a><br />Toto dílo podléhá licenci <a rel="license" href="http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/">Creative Commons Uveďte původ-Neužívejte komerčně-Nezpracovávejte 4.0 Mezinárodní License</a>

Seznam rubrik