Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pozor na superinfekce!

Micíku, Micíku. Kolikrát ti mám říkat, že nemáš nosit domů rejsky a vůbec už je nemáš pouštět živé za botník. Aby sis to konečně zapamatoval, tak ti dnes povím, co je to superinfekce a proč bychom si na ni měli dávat velký pozor.

Superinfekce je nákaza již nakaženého jedince. V jeho těle se následně množí dva odlišné kmeny parazita, třeba viru. To bývá malér. Při jednoduché infekci si musí parazit svého hostitele šetřit. Jestliže by se v něm množil příliš rychle, hostitel by mu dříve umřel a on by tak nakazil málo nových hostitelů (měl by nízké reprodukční číslo). Při superinfekci se pravidla mění – paraziti jako by si řekli: proč se množit pomalu, když mi hostitele stejně zabije jiný, méně šetrný kmen parazita. Jestliže v prostředí dochází k častým superinfekcím, tedy když jsou paraziti v prostředí velmi hojní, a zejména když v něm koluje mnoho geneticky odlišných variant parazita, začnou postupně vyhrávat ty z nich, které se v hostiteli množí maximální rychlostí. Takoví paraziti svému hostiteli nejvíce ubližují, tedy mají nejvyšší virulenci. Jestliže je například v zemi A je 5x větší riziko infekce než v zemi B, je tam automaticky i 25x větší riziko superinfekce. To znamená, že v zemi se nejen nakazí 5x více koček, ale nakazí se mnohem virulentnějšími kmeny parazita a mají tak mnohem větší riziko, že zemřou.

S rozvolňováním epidemiologických opatření rychle stoupá počet nakažených; ještě rychleji však stoupa počet mrtvých. To, že u nás zatím umírá mnohem méně nakažených koronavirem než v jiných zemích není dáno jen kvalitou našeho zdravotnictví a naší větší odolností v důsledku očkování proti tuberkulóze. Je to dáno i tím, že v důsledku účinných epidemiologických opatření tu máme zatím málo superinfekcí, a tudíž nám zde kolují „hodnější“ varianty viru. Když by ses, Micíku, chtěl nakazit opravdu zlým parazitem, tak bys měl zajet do země, kde epidemii nezvládli, kde jsou povoleny akce pro mnoho koček, kde kočky chodí dál do školy, nemusí nosit na veřejnosti roušky a podobně. Moc dobré bude, když v zemi nebude omezeno cestování, takže se tam budou moci potkávat nakažené kočky i ze vzdálených oblastí. V takové zemi bude nejen mnohem více infekcí, ale zejména mnohem více superinfekcí a mnohem více mrtvých.

Hmm, ale ty se asi nakazit zlým parazitem nechceš, co? Ty chceš ještě hodně dlouho lovit rejsky a užívat si drbání na bradičce. To ti schvaluji. Teda až na ty rejsky!

Milá Ívinko, kočko jedna přemoudřelá. Jasně, že v konkrétních případech je to celé trochu složitější, ostatně co není. Takhle jednoduše to platí u tzv. koinfekcí, tedy za situace, že se různí paraziti uvnitř hostitele vzájemně nijak neovlivňují. U typických superinfekcí si paraziti mohou uvnitř hostitele pomáhat, například když jeden z nich zde navodí imunosupresi, nebo si naopak škodit, když třeba jeden navodí imunitu vůči antigenům na invazním stádiích parazita a sám si tyto antigeny včas pozmění. Také je pravda, že u manipulátorů, tedy parazitů, kteří škodí hostiteli „záměrně“, například vyvolávají pomocí produkovaných toxinů průjem, aby se zbavili ve střevě konkurentů, mají superinfekce vliv na virulenci přesně opačný. Při superinfekci zvítězí naopak hodnější „sobecký“ mutant, který za sebe nechá manipulovat ostatní parazity, a místo do produkování toxinů použije veškeré své zdroje na množení. Spokojená? Tak se laskavě přestaň tvářit poťouchle a jdi dělat něco užitečného. Třeba poklidně vrnět.

 

Autor: Jaroslav Flegr | sobota 9.5.2020 12:27 | karma článku: 46,47 | přečteno: 10656x
  • Další články autora

Jaroslav Flegr

Jedovatí hadi nejsou nijak nebezpeční, pozor na králíky!

O toto zásadní zjištění se s námi nyní podělila doktorka Krátká v časopise proLekaře.cz. Ano, jedovatí hadi jsou ve srovnání s králíky prakticky neškodní. A panečku, to není žádná teorie, na to jsou vědecká data.

26.7.2023 v 16:56 | Karma: 33,71 | Přečteno: 1409x | Diskuse| Věda

Jaroslav Flegr

Flegrovo postcovidové desatero

Během pandemie jsem usilovně šířil své proticovidové desatero. Ač si to varianta Kraken zatím odmítá přiznat, je pandemie skoro jistě za námi. Pro mne tak nastal čas po sobě uklidit – zveřejnit nové, postcovidové desatero.

2.3.2023 v 9:02 | Karma: 43,87 | Přečteno: 7720x | Diskuse| Věda

Jaroslav Flegr

Nalejme si čistého vína – většina Čechů chce za prezidenta Babiše

Ano, taky mám radost, že příštím prezidentem bude Petr Pavel a ne ulhaný, bezcharakterní Babiš. Ale nalejme si čistého vína – kdyby volily i ty 2,44 miliony oprávněných voličů, co k volbám nepřišly, tak by u nás vyhrál Babiš.

1.2.2023 v 19:19 | Karma: 43,41 | Přečteno: 10224x | Diskuse| Věda

Jaroslav Flegr

Byl jednou jeden covid

Od dubna 2020 jsem zde každé 4 měsíce zveřejňoval předpovědi vývoje covidové epidemie. Dnes končím. Místo předpovědi už jen popíšu, co se to vlastně stalo. A jak už mám ve zvyku, napíšu to narovinu, bez příkras a taktizování.

30.12.2022 v 19:19 | Karma: 44,07 | Přečteno: 5533x | Diskuse| Věda

Jaroslav Flegr

Tak copak nám Covid předvede teď? Flegrova v pořadí již 7. předpověď

Nadešel čas na další, v pořadí již sedmou předpověď budoucího vývoje pandemie v Česku. Nejprve tradiční shrnutí, jak jsem se trefil v té poslední, březnové.

30.8.2022 v 18:44 | Karma: 45,62 | Přečteno: 14217x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden podepsal miliardy, Kyjev hned dostane munici HIMARS a obrněnce Bradley

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  19:44

Sledujeme online Americký prezident Joe Biden dnes po několikaměsíčním schvalování v Kongresu podepsal zákon...

VIDEO: Plamenů se nezalekli. Američané pomáhali, dokud řidiče nevytáhli

24. dubna 2024  19:33

Starší řidič ve čtvrtek u americké Minnesoty sjel z dálnice a narazil do sloupu veřejného...

Lidovci znovu pokárali Cyrila Svobodu, ale vyhazov ze strany se nekoná

24. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  19:26

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších politiků, bývalého šéfa strany...

Hrozí scénář Twitter? TikTok v USA narazil, šanci větří mocní miliardáři

24. dubna 2024  19:25

Čínské sociální síti TikTok ve Spojených státech po úterním hlasování Senátu zvoní hrana. Její...

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 16395x
Jsem biolog, profesor na Přírodovědecké Fakultě UK v Praze. Když zrovna nepřednáším tak se věnuji evoluční biologií, parazitologií a evoluční psychologií a hledáním ztracených předmětů v nepořádku na svém stole. Mým hlavním koníčkem je moje práce (což je, přiznávám, pro mě i mé okolí poněkud vysilující). Rád se ploužím přírodou (Ďábličák stačí, Balkán je lepší) a fotografuji co mi vleze před objektiv. Na poli vědy i v běžném životě jsem postupně učinil řadu objevů; vzhledem ke své mizerné paměti mnohé z nich i opakovaně.

Najdete mne na flegr.com a  www.facebook.com/prof.jaroslav.flegr 

<a rel="license" href="http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/"><img alt="Licence Creative Commons" style="border-width:0" src="https://i.creativecommons.org/l/by-nc-nd/4.0/88x31.png" /></a><br />Toto dílo podléhá licenci <a rel="license" href="http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/">Creative Commons Uveďte původ-Neužívejte komerčně-Nezpracovávejte 4.0 Mezinárodní License</a>

Seznam rubrik