Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Moje osobní zkušenost s tím, jak mě bavila základní škola, než jsem šel na to zlovolné osmileté gymnázium: V matematice naprostá letargie. Zlomky jsem pochopil během pár minut, část třídy je nechápala ani po hodině vysvětlování. Ani osmileté gymnázium mě nenutilo pořádně se matematiku učit.

Když jsem pak přišel na vysokou školu, tak bylo pozdě získávat učební návyky, bez kterých jsem na základce zvládal samé jedničky a na gymplu pak vesměs průměr pod 2,0. Takže můžu říct, že jsem taky krapet zakrněl a ani osmileté gymnázium mě úplně nevythlo, byť trochu pomohlo.

Vaše řešení „zrušme osmiletá gymnázia” mi ale nepřipadá konstruktivní. Pouhé zrušení nevyřeší všechny problémy. Pokud ve třídě budou i nadanější žáci, tak bude rozptyl o to větší. Čím tito žáci prospějí ostatním? Letargickou polohou svých hlavinek na školních lavicích? Vždyť hlavní role žáka v českém školství je sedět a poslouchat, psát si, a jen výjimečně nějak spolupracovat s ostatními a pomáhat jim něco pochopit.

Jako největší problém školství vidím, že je jen o plnění norem. Vychová dobře úředníka nebo korporátního zaměstnance, to snad ano. Žák buďto splní normu a pokračuje do dalšího ročníku, nebo nesplní a v tom případě opakuje ročník. Nejhorší ale je, pokud ve čtvrté třídě nepochopí něco, na čem stojí učivo sedmé třídy a to už pak těžko dohánět. Takové dítě jsem kdysi zkoušel doučovat jako brigádu, bylo to těžké.

Nadanější studenti budou nadále mít jedinou šanci v soukromém školství a u soukromých učitelů, pokud se tedy nenajdou v tom, co dělají jejich rodiče, a nepodchytí jejich talent přímo jeden nebo oba z rodičů. Ve státním školstvím zůstane dítě jen znuděné a jeho zvědavost neukojená.

3 0
možnosti
Foto

A dodám, že školství je stresující pro učitele i děti. Učitelé si to vybrali sami, takže i když s nimi v některých věcech soucítím, nelituji je.

Děti si nevybraly a jednorychlostní systém výuky škodí všem krom šedého průměru. Rozdělení podle IQ by také nic neřešilo. Lidský intelekt je dost složitá věc, a nedá se zcela charakterizovat jedním číslem.

Už jen rozdíly ve fungování paměti. Když zkusíte deset lidí naučit písničku. Možná jeden z nich po jednom přečtení dokáže recitovat nazpaměť celý její text, ale melodii zvládne jen v prvním hlase a po dlouhém cvičení. A možná někdo jiný po třetím poslechu už zvládne napsat kompletní notový zápis čtyřhlasně včetně rytmiky a harmonie hudebních nástrojů. Ale i po dlouhém cvičení si ještě dokáže někde prohodit sloky.

Stejně tak si někdo lépe zapamatuje z dějepisu letopočty a někdo zase souvislosti. Někdo v matematice zvládne počítat bez chyb a někdo odvodí vzorečky. Všichni se učí totéž, a každý se trápí s tím, co neumí.

Bajku se školou, kde se zvířátka učila v jednotřídce znáte? Zajíc byl dobrý běžec, takže běh dával na jedna levou zadní (doslova). Cvičil šplh a plavání, v tom byl slabší. Nakonec zajíce sežrala liška, protože jeho běh byl sice rychlejší, než u kachny, ježka a myši, ale na lišku žel nestačil.

Schopnosti lidí jsou dost individuální, neexistuje žádná ideální třída. Možná nakonec by nebylo na škodu dát průchod dětské zvědavosti, a poté, co je naučíme číst, umožnit jim svou zvědavost ukojit z kvalitních pramenů? Nebo se o to aspoň pokusit u těch, pro které je tempo třídy příliš pomalé.

3 0
možnosti

P56a74v80e62l 60D97u93d89r

3. 2. 2023 12:39

Pane profesore, to je hezké, co píšete, ale stále dlužíte odpověď na otázku, odkud pochází varianta omikron. WHO na to určila komisi, ale její výsledky neznáme. Čínští vědci už dávno napsali, že pochází z myší. Z jakých myší nenapsali, protože to je jasné : z humanizovaných laboratorních myší, protože na myši domácí se covid nechytá. A kde je ta laboratoř, v JAR nebo v Anglii?

0 0
možnosti
Foto

Ale Češi tvoří asi jen 40% zdejšího obyvatelstva. Podle sčítání lidu se k české árodnosti přihlásilo asi 6,8 obyvatel, z toho ale třetina na Moravě a ve Slezsku, takže zbývá 4,5 milionu. Většina z nich sice jsou 2,8 milionu, ale to je jen 35% všech voličů!!!

1 0
možnosti

pane Flegře, není smutnější, že za třicet let tady nevyrostlo pár politiků, kterých by si vážila většina nádeníků i většina vysokoškoláků?

0 0
možnosti

Vy si někoho takového dovedete představit?

2 0
možnosti

Komunisti po čtyřicátým osmým zrušili víceletá gymnázia a nastal takový pokrok ve vzdělanosti, že tu vládli víc než 40 let.

2 0
možnosti

J40i91ř66í 73H18o87l98ý

2. 2. 2023 14:14

Je to celkem jasné a logické.

Starší lidé a polointeligenti prostě vědí na které straně je chleba namazán a tu stranu prostě volí. Je jim jedno koho tím okradou, hlavně že oni dostanou něco za nic.

5 2
možnosti

Je to hnusné, ale lépe bych to nenapsal. Dal jsem Vám plus.

0 0
možnosti

Cetl jsem jen titulek, ale nalejme si cisteho vina. Je to pitomina, protoze probehly volby.:-/

0 0
možnosti

Nemyslím si, že by o práci přišli překladatelé. Pochybuji, že by počítač přeložil Shakespeara lépe, než pánové Saudek, Josek nebo Hilský. Umělečtí překladatelé dávno ví, že překlad musí být přesný, ale nikoliv doslovný. A musí obsahovat poezii jazyka, do kterého je překládán. Pokud se ovšem krásný a bohatý jazyk Karla Čapka nestane jazykem komputerizovaným.

5 1
možnosti

Hehehe, 99,5% překladů jsou návody k čínským šmejdům. To umělý intelektuál zvládne.

2 0
možnosti

Tento pán je jako vždy mimo a když ho vidím v TV, tak se zasměji.

4 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS