Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JW

Pane profesore, plácáte triviality a dáváte je do nesprávné časové perspektivy. Vůbec se nezajímáte o to, co způsobilo současnou vlnu. Kromě pomíjivého efektu voleb a začátku akademického roku jde nejspíš o to, že se dramaticky snížila ochrana očkováním proti nakažení. Doporučuji prostudovat situaci v Izraeli počínaje červnem. Říkat, že jsme blbí jen usvědčuje mluvčího. Klíčem k stabilizaci je masivní, ale opravdu masivní nasazení třetí dávky a zavedení povinnosti se očkovat s finanční sankcí placenou jako malus zdravotního pojištění. Ostatní je jen plané žvatlání a Vaše desatero, dvanáctero, patnáctero je až na jediný bod, který musí být vnucen, pouhé bezzubé plácání.

0 0
možnosti
MZ

A jeste takovato poznamka. Pro mne je napriklad zcela nepochopitelne

ze za rok a pul nebyli odbornici schopni zmerit neco, co se nazyva "promorenosti populace" (v nejake zvolene oblasti statu) Vzit si nejake jasne formulovane, pevne (ne aby pro kazdeho zucastneneho "vedce" ten pojem znamenal neco jineho) kriterium mereni tohoto pojmu - a udelat prislusnou gramotne vedenou statistiku. To je jako kdyby ustavy pro vyzkum a tvorbu verejneho mineni nebyly schopny zmerit napr. "podporu Babise v populaci" Nebyly by schopny se dohodnout, co timto pojmem budou rozumet, kdyz ho budou merit a misto gramotne statistiky udelane treba jen na 1000 respondentech bychom v tisku sledovali jen vykriky konkurujicich si odborniku. Jedni by tvrdili, ze podpora Babise v populaci cini 15% a druzi by oponovali, ze se spis bude blizit 80%.... (Pozn. ja vim, ze byly volby cili to prirovnani uz je nepresvedcive :)

0 0
možnosti
MZ

Precetl jsem si pasaz, kde pan profesor Flegr vysvetluje rozdil mezi toleranci a resistenci. Podstata toho, co rika je matematicka. Sestavi se prislusna diferencialni rovnice pro jednu (tolerance ci resistence) ci vice (popripade spolu nejak interagujicich) promennych a z pohledu na casovy prubeh reseni prislusneho modelu se pak zformuluji patricna slovni imunologicka moudra, ktera jsou v ucebnicich. Jenze je to porad hlavne ta matematika a je dulezite uvest, na jake casove skale zminene procesy (rust ci pokles tolerance ci resistence v populaci atd. ) probihaji. Obavam se, ze se pan profesor trochu myli a procesy, ktere probihaji v jednotkach "delka l;idskeho zivota" chybne interpretuje jako procesy probihajici na mnohem kratsi casove skale. Mam ted na mysli idealni situaci nemutujiciho viru - mutace ty prislusne rovnice samozrejme dale komplikuji a zvetsuji pocet promennych, ktere do te hry vstupuji. Cili - bez patricne kvantifikace odpovidajicich rovnic je to vsechno spis jen takove hezke moudre placani o obecnych pravidlech evoluce. Jak konkretne ta pravidla se projevuji v tomto konkretnim pripade mne pan profesor nepresvedcil, to by fakt asi chtelo vic matematiky v prislusne argumentaci Bavim se zde pritom vylucne o matematickych modelech a o pravidlech, ktere z jejich studia vyplyvaji. Co se konkretnich parametru tech modelu (stupen nakazlivosti jednotlivych mutaci apod) to uz neni matematika, ale hlavne medicina a biologie (a statistika) a tam samozrejme netusim, jak presne ty prislusne parametry jsou zmereny. Jsem v tomto ovsem spis skeptik. Napr. i u tech uschlych versus neuschlych kapenek by mne fakt zajimalo, do jake miry maji imulologove zmeren rozdil jejich ucinku - ci to je vsechno jen takove povidani. Zatim na mne ten rok a pul pandemie pusobi spis dojmem "Virus si dela co chce - a vedecka obec ukazuje spis svou

bezradnost a rozhadanost".

0 0
možnosti
PV

Proč tohohle blázna ještě nezavřeli do Bohnic to nechapu. Podle me i micik by zdrhl kdyby mohl

0 0
možnosti
TV

Tuž koukám. Fašistický pazgřivec nepřekvapivě protežován Babišovou skvadrou :).

0 0
možnosti
Foto

Je to teda nějaká inflace s tím pojmem toho fašismu. Já samozřejmě chápu, že někomu není po chuti to, nechat se - pro úsporu peněz daňových poplatníků, protože o nic jiného nejde - očkovat přípravkem, který ani dnes nelze považovat za 100% odzkoušený /i když, po roce a půl a miliardách dávek už tu nějaká obstojná a řekněme rovnou že opatrně pozitivní zkušenost myslím je/. Ovšem, jaká je alternativa? Já jsem docela ras a nemilosrdný a cizí lidi jsou pro mne jen statistika, ale přece jen, nechat pandemii volný průběh a neočkovaným odepřít lékařskou péči, plošně a totálně, to je pro mne taky neschůdné - nikoliv morálně a takové ty kecy, ale z toho prostého důvodu, že i ty odpírače očkování v chodu ekonomiky potřebujeme a nechat zakalit statisíce lidí by pro chod společnosti prostě byla rána. Samozřejmě by mne jakožto magora uspokojilo, kdyby tuto sezónu umřelo třeba 50 tis. naočkovaných důchodců a k tomu 100 tisíc odpíračů středního věku, ale zpět na zem, otázka opravdu stojí tak, zda-li si můžeme dovolit přijít o 10 či 20% populace, jak se na pořádnou pandemii sluší a patří. Za sebe dneska prostě ještě říkám ne. Zároveň dodávám, že jen hlupák nemění názor, zvláště pod tlakem vnějších okolností.....

0 0
možnosti
Foto

Přátelé, krásná diskuse, za ten cca týden, co tady na blogu visí ten příspěvek pana Flegra, tak nám ta pandemie poskočila o něco mezi 200 až 2000%, zatím to není vidět, ale už to vystrkuje růžky. Zrovna dneska jsem přemýšlel, když je 30 tis. oficiálně mrtvých na koronáč a já jsem s tím už zcela a naprosto v pohodě, tak jsem si položil otázku, co mne rozruší? Bude to dalších 30 tis. mrtvých nebo to musí být 50 tis. mrtvých nebo 100 tis.? Nebo 300 tis.? No a zjistil jsem, že mne rozrušuje jenom to, že mi zase zůstanou děcka na krku, doma lítat, řvou a otravujou a já nemůžu pořádně dělat. A mrtví důchodci jsou jen statistika, a je mi úplně jedno, kolik má řádků. Já jsem prostě srozuměný s tím, že holt na koronáč umřou další tisíce důchodců, 100 tis. považuji za dosažitelné a vlastně akceptovatelné číslo, na ulicích to poznat nebude. Kdyby jich umřel rovný milion, jasně, to už bych viděl ve svém okolí, nahusto, to dá rozum. Ale, zase, bylo by to jen 10% populace, to je na pořádnou pandemii nic, černá smrt brala běžně třetinu i polovinu populace, byla místa, kde umřelo 98% obyvatel jak nic, kraj vylidněný a pustý. To nám asi pro tuto sezónu nehrozí, buďme tedy optimisté, stejně je před námi pořádná krize a inflace, a já si myslím, že pro řadového důchodce je plně akceptovatelné zemřít v momentě, kdy má jeho důchod ještě pěknou kupní sílu a on se tak bude moci radovat ze života do posledního dne. A vzpomínat na pana Babiše, že jim ty důchody tak krásně zvýšil. Byly to s tím agrobaronem krásné časy, co myslíte?

0 0
možnosti
VB

V72á61c87l61a91v 12B56o80k

23. 10. 2021 13:59

Jinak p. profesor opet na jedničku. My chovatelé koček jsme holt takoví, ne? :-):-)

0 0
možnosti
Foto

Ten dělá to a ten zas tohle, tak se to zpívá v jedné písni a většinou, alespoň dříve tomu tak bylo, své práci rozumí. Ráda si poslechnu názory lidí kolem sebe, které se týkají jejich práce a přímo vychytávám ty věci, které mi tu moji ulehčí, když se jim snažím fušovat do řemesla.

Tak je to i s covidem, beru Vás jako autoritu, tedy jsem si pozorně váš článek přečetla a teď si myslím, že když se stočí řeč na covid, mám dobré argumenty k tomu, abych očkování, které jsem podstoupila, mohla obhajovat u těch, kteří se pro něj ještě rozhodují.

0 0
možnosti
VB

V37á86c49l12a95v 76B38o65k

23. 10. 2021 13:58

No, kdyz kolem Vás pár lidí zemře či nekolik se i po delsi dobe potýká s následky, tak mě to poučí. Bohužel, vira je někdy Hevetská, uhlířská či jiná a nic na ni neplatí. Ale ze je to u čtvrtiny obyvatel, se podivuji. Ale když vidim, jak dopadly volby, tak uz ne.

0 0
možnosti
JP

Pane profesore, chápu, že nejlepším partnerem pro Vaše diskuze je Micík. Absence oponentního názoru pro "kapacity" žijící z jakési své podstaty, která nemá již co nabídnout je opravdu lákavá.

Je to něco jako rozhovor v provinčním mediu pro důchodce pro dávno vyhořelého herce.

Co bych u Vašich disputací opravdu ocenil je to, aby jste tu místo strašení, které se Vám naštěstí nevyplnilo ukázal pár tvrdých dat.

Neustále dokola přesvědčujete k očkování, určitě bohulibá činnost. Nyní ale k meritu věci. Prosím, zpracujte pro Micíka studii, kde vezmete čísla u očkování proti TBC, proti černému kašli, proti dětské obrně, proti pravým neštovicím, vemte data u lidí co prodělali plané neštovice, či příušnice.

Udělejte si malé porovnání kolik lidí po očkování onemocnělo danou nemocí, kolik lidí nemoc šířilo. Kolik lidí se opakovaně nakazilo planými neštovicemi.

Pak tyto čísla srovnejte s čísly z UK a z Izraele, klidně vemte čísla i z ČR po očkování proti covidu.

Jelikož se prezentujete jako odborník, tak by možno bylo dobé Micíkovi vysvětlit co je podstatou očkování a znovu mu ukázat čísla, která jste zpracoval.

V podstatě mi je jedno co si bude o tom myslet Micík. Možná Vám toto malé cvičení pomůže v tom, že si uvědomíte to, že jste se stal hlasatelem apokalypsy, které slouží k prosazování zájmů jiných. Možná si uvědomíte, že jako nacističtí vědci ve své naivitě sloužíte hodně špatnému pánovi.

Na konci svého statistického cvičení si zkuste odpovědět na otázku k čemu by očkování mělo sloužit.

Mělo by sloužit k ochraně a prevenci před nemocí a nebo by mělo sloužit jako vstupenka k normálnímu životu, či selekci těch lepších?

11 0
možnosti
Foto

Dal jsem Vám plus. Já už taky začínám být radikální, a COVID-19 mi také začíná připadat jako řešení. Od toho očkování myslím jen naivové čekali, že to bude ve smyslu očkování proti tetanu nebo tak něco. Realisté čekali, že to bude o něco lepší, než očkování proti chřipce /které je víceméně na nic/. A tak se i stalo - co tak slyším po okolí, tak kdo je naočkovaný proti temu Kovídu, tak má lehčí průběh. Z toho se prozatím dá vycházet. Proto s Vámi souhlasím, kdo se nechce nechat očkovat, nenuťme jej nějakými řečmi o tečce a kolektivní imunitě atd., jsou to všechno prázdné blemcy, i malé dítě to vidí. Je po volbách, tak by nebylo od věci přestat proplácet nejen testy, ale převedl bych do samoplátcovského režimu i hospitalizaci s Kovidem. Jednak by to přimělo nějaké lidi k absolvování očkování, jednak by to lidi přinutilo nespěchat do nemocnice a radikálně by narostla úmrtí pěkně v teple domova, resp. během prvních hodin po hospitalizaci. A kdo bude nejvíc umírat, to už jsme viděli loni - stařky a staříci. Uplynulou sezónu to vedlo k takovému rozsahu úmrtí "starodůchodců", že vzrostl průměrný vyplácený důchod. A tímhle směrem by se mělo pokračovat. Když se podaří letos eliminovat dalších 50 tis. nebo ještě lépe 100 tis. důchodců, rozpočtu se uleví a bude ejchuchuj. Takhle to myslíte, to Vaše povídání? Pokud ano, dal jsem Vám plus oprávněně. Někdo už to prostě musí napsat, že důchodců je moc a musíme po nich jít jak po uzeným. Rozplemenili se hrozným způsobem, neřádi jedni.

0 0
možnosti
Foto

M89a53r34t15i61n 53T83a72u35š

20. 10. 2021 16:01

Vy šílenej katastrofisto! Po druhé dávce Pfizeru Jsem málem umřel, a můj život je na hony vzdálený významu toho slova. Lékařka mi doporučila Ibalgin. Prý to někdy možná zabere. Občas vypadám jako moje nebožka pár dní před smrtí. Únava, nespavost, otoky břicha a dolních končetin, deprese, zoufalství. Do toho mrazáku bych hodil vás.:-/

6 0
možnosti
Foto

Jste na tom vlastně stejně jako Miloš Zeman. Ten to má taky chudák od vakcíny. Tak to dopadá, když se člověk pravidelně očkuje, každodenně, od samýho rána.

2 2
možnosti
  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 16395x
Jsem biolog, profesor na Přírodovědecké Fakultě UK v Praze. Když zrovna nepřednáším tak se věnuji evoluční biologií, parazitologií a evoluční psychologií a hledáním ztracených předmětů v nepořádku na svém stole. Mým hlavním koníčkem je moje práce (což je, přiznávám, pro mě i mé okolí poněkud vysilující). Rád se ploužím přírodou (Ďábličák stačí, Balkán je lepší) a fotografuji co mi vleze před objektiv. Na poli vědy i v běžném životě jsem postupně učinil řadu objevů; vzhledem ke své mizerné paměti mnohé z nich i opakovaně.

Najdete mne na flegr.com a  www.facebook.com/prof.jaroslav.flegr 

<a rel="license" href="http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/"><img alt="Licence Creative Commons" style="border-width:0" src="https://i.creativecommons.org/l/by-nc-nd/4.0/88x31.png" /></a><br />Toto dílo podléhá licenci <a rel="license" href="http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/">Creative Commons Uveďte původ-Neužívejte komerčně-Nezpracovávejte 4.0 Mezinárodní License</a>

Seznam rubrik