Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

J77a43n 95R16i38c67h94t58e91r

14. 9. 2020 12:15

- Napsal jsem, že s nástupem karantény se nejen sníží denní přírůstky nakažených...

- Také jsem předpověděl, že po uvolnění opatření začne rychlost přenosu viru zase stoupat a v souvislostí s tím začne stoupat i virulence, a tedy i smrtnost onemocnění...

- A také jsem předpověděl, že po obnovení cestování nás čeká import virulentnějších kmenů z oblastí, kde epidemii nezvládli tak dobře jako u nás...

- S návratem lidí ze zahraničních dovolených začnou vznikat porůznu další a další nezávislá ohniska nákazy...

...atakdáleatakdále

.

Tomu říkám vskutku fundovaná předpověď, to by jistě nikoho nenapadlo. Ještě byste mohl zkusit třeba "s nástupem zimy vzroste zájem o teplé oblečení" nebo něco podobně překvapivého.

0 0
možnosti
VB

V17á77c81l66a18v 72B92o71k

24. 9. 2020 16:32

Hmm, bohužel, trefuje se dost přesně. Ovšem nějak hlasyodpovědných osob moc neslyším... A je to fakt prů...ser. Velkej.

0 0
možnosti
Foto

Pro mě velmi zajímavý pohled a děkuji za tohle pojmenování a vysvětlení...moc panu profesorovi fandím a věřím, že mu dáme velmi rychle za pravdu. Lidé třeba pochopí, že to není jen chřipečka, proti které se můžou každý rok nechat naočkovat, ale závažnější nemoc, způsobující epidemii po celém světě. A my ji teď můžeme zvládnout s pomocí mýdla a roušky mnohem lépe a to určitě stojí za to to zkusit.

0 0
možnosti

Článek si ukládám do archívu a až přijde čas, buď vám vyseknu poklonu, nebo vám ho omlátím o hlavu.;-D

0 0
možnosti
Foto

Ani, budou další vlny. Také ještě ráno vyjde slunce a staří lidé budou umírat více než mladí.

0 0
možnosti
LV

Pane doktore, kde byly ty děti doteď? Nebyly náhodou na táborech, u prarodičů na venkově či ve městech, na tajňačku nekouřily jednu cigaretu nebo neusrkávaly z jedné láhve láhve laciného vína, kterou jim z hecu koupil starší brácha - nebyly zkrátka v jiném prostředí, ale pořád v kolektivu?

Chcete tvrdit, že testování zachytí všechny, kteří se konkrétní den nově nakazili? Možná to tvrdit nechcete, ale s radostí se těch čísel zmocňujete a vyslovujete svá katastrofická orákula.

Jak píšu ve svém blogu - podle mého názoru (přečtěte si tam, jak jsem k němu došel, a klidně mi řekněte, kde jsem udělal chybu, já budu rád) u nás přibývá každý den okolo 30 000 - ano, vidíte dobře, okolo třiceti tisíc nových případů, které lze označit za aktuálně aktivní. A stejně tolik lidí se každý den uzdraví.

Víte, co je také zajímavé? Například to, že na http://www.uzis.cz najdete údaj o 650 nově zachycených nemocných k 1.01 hod, 3.9.2020, ale údaj o počtu testů 10 956 je k 18.04 předchozího dne. Na základě zkušeností lze předpokládat, že celkový počet testů bude vyšší - předchozí dny se vždy okolo deváté ráno tento údaj aktualizoval a nárůst byl cca 1000 až 1500 testů mezi 18. a 24. hodinou dne. Čili lze předpokládat, že včera bylo provedeno cca 12 500 testů, což je o cca 1/2 víc než obvykle (cca 8 500 testů). A o kolik nám vyletěl počet nově nakažených? CCa o polovinu. Ejhle, to je náhoda.

Takže pokud přijde nějaká vlna - a ona přijde spolu s dalšími respiračními chorobami, zcela jistě stoupne i počet hospitalizovaných - rozhodně nedojde k zahlcení nemocnic covidovými pacienty. Na to je nás málo.

3 0
možnosti
AK

Sorry, ale tohle nemá oporu v datech. Podle všeho koronavirus zatím příliš nemutuje a teorie o hodnějších a zlejších kmenech zatím nebyla vůbec prokázána.

0 3
možnosti
Foto

Fotka pana profesora je dokonala. Typicky sileny vedec. No doufam ze se plete a nema pravdu (data se snad daji interpretovat i jinak) ...

1 3
možnosti
RG

Hm, za poslední dobu jeden z mála realistických scénářů, pokud si nechcete nalhávat do kapsy.

6 1
možnosti
IM

Bože to jsou prognózy. Myslím že pan profesor to s těma tasemnicemi trochu přehnal. Na takové prognózy co měl v březnu by měl stačit medik se zkouškou z infekce. Od začátku bylo naprosto jasné že čím víc to zbrzdíme tím víc se pak budou pacienti objevovat! Je jasné že jich teď bude víc než ve státech kde jich bylo zase víc na jaře. Jediné co je třeba dělat tak ochránit rizikové skupiny. Nic víc nic míň. Představa že se to dá řešit jinak je naprosto iluzorní. Bohužel naše reprezentace nemá "koule" na to aby to jasně nastavila. Jsem praktický lékař a do dneška nemám jasný manuál koho testovat a koho ne a v ordinaci neřeším prakticky nic jiného než zoufalé telefonáty mladých lidí kteří maj škrábání v krku nebo rýmičku že chtějí jít na testy!!! Snaha jim vysvětlit že to je naprostá blbost je skoro zbytečná. Ministr by měl jasně říct co a jak bude, to se ale od března ani jednou nestalo. Jen se vytvořil stav naprosté hysterie kterou teď samozřejmě je velmi obtížné změnit.

12 11
možnosti
ŠN

Akorát, že nemáte pravdu. Největší nárůsty opět vykazují země, které byly na tom nejhůř. Jakoby nejdůležitější by bylo vůbec neumožnit rozšíření. Španělsko, Francie nárůsty obrovské. Jen země, které stále drží tvrdá opatření typu VB nebo Itálie to zatím zvládají. A nejlíp v celé Evropě to zvládá Německo.

10 1
možnosti
Foto

P81e24t62r 78H84a25n91n89i92g

29. 8. 2020 21:31

Když budou zavřené hranice, zastaví se volný pohyb osob, zboží a podnikání a z EU přicházejí neustálé nesmysly jako bezuhlíková strategie, do budoucnosti zákaz aut se spalovacími motory, tlak na přijímání migrantů (které bychom museli stejně jenom živit, protože práce prostě nebude), nebylo by lepší, dokud je čas a než nastane problém s tím, že A. Babiš chce přijmout v dohledné době euro, nebylo by tedy lepší orientovat se na regionální soběstačnost v potravinách a produktech, a ve výrobě všeho druhu (včetně zachování vlastní měny), tak jak tomu bylo dříve. Nebude nutná globální konkurence, ta se zhroutí, právě tak, jako se zhroutil turistický byznys. Bude jenom třeba zajistit výživu obyvatelstva včetně příslušné logistiky, dopravu a bezpečnost. Uskromnit se budeme muset stejně tak jako tak. Je nutné se na to připravit a počítat s tím, že nás vlastní stát bude muset ochránit (zvýšit stavy vojska, které by bylo schopné operovat na domácí půdě).

Pan Flégr nemaluje čerty na zeď, jeho předpověď na začátku koronakrize byla přesná.

8 7
možnosti

Uf. Takže chcete zaseknout další 500 000 000 000 Kč sekyru, tentokrát každý rok?

9 2
možnosti

Tohle je problém. Pan Flegr má z biologického hlediska samozřejmě pravdu. Ale epidemie je multioborový problém. Potřebujeme epidemiologa, virologa, psychologa, ekonoma, právníka, ... , abychom zvolili optimální kompromis. Pokud necháme opatření jen na biologovi či virologovi, dostaneme kompletně jiné výsledky, než kdybychom nechali rozhodnutí na ekonomovi. A asi stejně špatné. Bylo to vidět na jaře, kdy v Čechách pravděpodobně více lidí zemřelo a bylo poškozeno na zdraví díky zanedbání péče a ekonomickým problémům, než kolik toho způsobil covid. V USA to bylo samozřejmě jinak, tam byli k rozhodování připuštěni jen ekonomové.

9 1
možnosti
ŠN

Ne, z ekonomického hlediska fakt není lepší nechat nákazu rozjet. Z ekonomického hlediska se nejlíp nyní chovají v Bavorsku.

7 1
možnosti
  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 16395x
Jsem biolog, profesor na Přírodovědecké Fakultě UK v Praze. Když zrovna nepřednáším tak se věnuji evoluční biologií, parazitologií a evoluční psychologií a hledáním ztracených předmětů v nepořádku na svém stole. Mým hlavním koníčkem je moje práce (což je, přiznávám, pro mě i mé okolí poněkud vysilující). Rád se ploužím přírodou (Ďábličák stačí, Balkán je lepší) a fotografuji co mi vleze před objektiv. Na poli vědy i v běžném životě jsem postupně učinil řadu objevů; vzhledem ke své mizerné paměti mnohé z nich i opakovaně.

Najdete mne na flegr.com a  www.facebook.com/prof.jaroslav.flegr 

<a rel="license" href="http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/"><img alt="Licence Creative Commons" style="border-width:0" src="https://i.creativecommons.org/l/by-nc-nd/4.0/88x31.png" /></a><br />Toto dílo podléhá licenci <a rel="license" href="http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/">Creative Commons Uveďte původ-Neužívejte komerčně-Nezpracovávejte 4.0 Mezinárodní License</a>

Seznam rubrik