Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

A jejda, pan profesor... Mám rozepsaný článek o evoluční teorii, ale vaše texty jsem měl vždycky rád pro jejich čtivost. Asi to nechám na vás...

0 0
možnosti
DS

Děkuji za polopatické vysvětleníR^

1 0
možnosti
JP

J84o31s54e20f 92P20o14t39r

6. 5. 2020 20:49

Je zajímavé, že v nehygienickém prostředí viry působí agresivně, zatímco v hygienickém si svou oběť šetří. Dovolím si položit otázku proč je to tak? Jak ty viry poznají, že jsou v hygienickém prostředí a mají si oběť šetřit?

Dál bych se chtěl zeptat na náhodné genetické mutace. Uvádíte, že způsobují zvýšení, nebo snížení rozmnožování. Ty mutace tedy ovlivňují jen tyto dvě vlastnosti a žádné jiné?. Nehledě na to, že vy, vědci tvrdíte, že náhodné mutace v drtivé většině vedou k poškození, nebo i ke smrti organismu. Nemoc je po celém světě a projevuje se v podstatě úplně stejně. Z toho nutně vyplývá, že ty náhodné genetické mutace musí také náhodně být úplně stejné. A kde k nim dochází? U jednotlivce, v rámci okresů,. států?

0 0
možnosti
Foto

Co se týče prvních dvou otázek: Zkuste si přečíst i předchozí blog téhož autora, kde je ten mechanismus popsán podrobněji.

0 0
možnosti
Foto

R^ skvěle napsané, pro kočku i pro člověka neodborníka :-)

2 0
možnosti
Foto

Pokud coronavirem onemocní co nejméně populace, lze podle vědců předpokládat, že se brzo vrátí zpět. Čím víc onemocní lidí, tím si společnost vybuduje imunitu proti coronaviru.

0 6
možnosti
AT

Je evidentní, že ne podle všech vědců

0 0
možnosti
Foto

Velmi dobře popsáno, proč bychom ve vlastním zájmu měli nosit roušky. Jedná se o zpomalení prudkosti projevů nemoci. Je to tak?

7 2
možnosti
FL

Ano. Ale jelikož by tomu lidi nerozuměli, tak vláda řekla, že jde o zpomalení promořování, aby se nezahltil zdravotní systém. Babiš, nejenom že má hluboké porozumění pro Darwinovu teorii a virologii, ale i pro psychologii davu. Prostě génius :)

0 0
možnosti
Foto

Mně přijde "divné" přisuzovat viru tolik inteligence, aby reagoval na to, jestli si o tolik vyšší forma, tedy člověk, nasadí na tvář hadr, nebo ne...

0 0
možnosti
PM

O této "divnosti" je celý tento blog, vy jste ho nečetl?

5 0
možnosti
JZ

Já bych měl takový jeden asi přihlouplý dotaz, ale delší dobu mi to vrtá hlavou: dá se tedy zhruba říci, že viry a potažmo i celá evoluce se "chová" stejně v tom smyslu, v jakém smyslu bychom mohli říci, že se chová tající sníh na louce či potok, který loukou protéká? Že tedy sníh se déle udrží tam, kde ho více napadne a je méně zahříván? Že na zem dopadne prostě jen ten sníh, který není zachycen větvemi stromu? Že potok teče zrovna tam, kde se svažuje země a obtéká ty kameny, které nemůže přetékat? Že prostě věci jsou tak jak jsou proto, že nemohly být za daných podmínek jinak? Že tedy cokoli, co je, zkrátka a prostě je?

0 0
možnosti

Těžko říct. U živých organismů vám vstupuje do hry smrt a reprodukce jedince. Živé organismy jsou otevřené soustavy, kde jenom přechodně existuje určitá rovnováha, ale dříve nebo později se každý jedinec opotřebuje a zahyne, nebo nastane smrt dříve v důsledky dalších náhodných jevů. Pokud jedinec nezajistí svou reprodukci, zahynul definitivně. Ale pokud zajistí svou reprodukci, budou existovat další velice podobní jedinci. Strategie k reprodukci mohou být velice různé a některé jsou možné pouze v případě, že existují jiné živé organismy, které je umožní. Mně to do značné míry připomíná ekonomii a to, jak fungují firmy na volném trhu (i když je to jenom přibližná analogie a lze vidět některé velké odlišnosti v reprodukci firem od reprodukce živých organismů). Dopředu nemůžete predikovat nic, pouze obecné trendy, a přesto mnohé předpovědi selhávají. Biologické obory, které jsou ve skutečnosti úzce provázané - ekologie, biologie populací, evoluční biologie, apod., také převzaly některé ekonomické termíny.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS