Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tak copak nám Covid předvede teď? Flegrova v pořadí již 7. předpověď

Nadešel čas na další, v pořadí již sedmou předpověď budoucího vývoje pandemie v Česku. Nejprve tradiční shrnutí, jak jsem se trefil v té poslední, březnové. 

Sebekriticky přiznávám, že jsem se tentokrát moc nevyznamenal. Dopadl jsem podobně, jako s těmi mrazáky, o kterých jsem v televizi optimisticky tvrdil, že u nás nebudou potřeba, protože naše krematoria přísun nebožtíků hravě zvládnou. Takže popořadě.

Předpovídal jsem, že březnová vlna bude do podzimu tou poslední. Nebyla. Docela pěknou jsme si udělali během prázdnin. Jak byla vysoká se už asi nikdy nedozvíme. Oficiálně se během ní nakazilo asi 106 tisíc osob, na vrcholu vlny to bylo asi 3800 za den. Ve skutečnosti však byly počty nemocných (tedy nikoli pouze nakažených) možná až 5× vyšší. Lidé přestali chodit s covidem na testy či k lékaři. Díky proočkovanosti a předchozí promořenosti zemřelo při letní vlně „jen“ 465 osob, tedy asi 6× více než bylo za stejné období obětí dopravních nehod. Z grafu úmrtnosti na covid je zřejmé, že se o vlnu nepochybně jednalo, i když  zatím o druhou nejmenší.

Dál jsem předpovídal, že se do podzimu objeví nové mutanty viru a že budou mít nejspíš ještě nižší virulenci než omikron. Ano, objevily a byly tak z poloviny zodpovědné za letní vlnu. Takže alespoň něco jsem trefil. Ale tohle předpovědět nebylo zrovna obtížné. Jestli měly nižší virulenci než omikron nevím – v letních podmínkách by měl nižší virulenci i omikron. Dál jsem předpověděl, že se během léta objeví nové vakcíny a doufal jsem, že mezi nimi možná budou i vakcíny 2. generace, vyvolávající imunitu současně proti několika epitopům. Vedle, jak ta jedle. Žádné takové vakcíny se neobjevily, takže nejméně dalšího půl roku budeme muset v Česku vystačit s těmi dosavadními. S neochvějnou jistotou jsem předvídal, že se objeví nové léky na covid. Jestli mi něco podstatného neuteklo, tak k ničemu takovému nedošlo. Předpovídal jsem, že se i u nás objeví zatím nejúčinnější lék na covid – Paxlovid. No neobjevil. Ten, kdo zařídil, že ani tahle část mé předpovědi se nenaplnila, má na rukou krev možná  poloviny z těch 465 letních obětí covidu. Gratuluji! Kdo tohle má, že?

Očekával jsem, že během léta započne celoevropská diskuse o tom, jak v budoucnu naložit s pandemií Covidu či dalšími podobnými pandemiemi. Jestli započala, tak hodně v tichosti a já ji zatím nezaznamenal. Na závěr jsem v březnu předpověděl, že se v letošním roce definitivně potvrdí, že nový koronavirus unikl z laboratoře. Ano, to se skutečně potvrdilo, ale odborná a tím méně široká veřejnost tento fakt zatím nezaznamenala. U odborné veřejnosti, zejména virologů, je to především důsledek existence konfliktu zájmů. Uznat, že koronavirus unikl z laboratoře, by znamenalo přiznat nepřímou odpovědnosti za miliony mrtvých. Navíc by to nejspíš vedlo k zavedení daleko přísnějších regulací na práci v laboratořích a možná i k zavedení embarga na některé typy výzkumu. Každopádně, před létem vyšla kniha „Viral“ Aliny Chan a slavného popularizátora vědy Matta Ridleye. Ta hypotézu laboratorního úniku dosti jednoznačně potvrzuje. Také vyšel článek jistého Jaroslava Flegra a kol. v odborném časopise Communicative & Integrative Biology. Autoři v něm pomocí své nové bioinformatické metody publikované teprve před 5 lety v časopise Parasitology dokázali, že nový coronavirus vznikl kombinací dvou virů, jednoho dlouhodobě adaptovaného na netopýra, který byl nedávno krátce pěstován na tanách (zvíře podobné, ale nepříbuzné kryse, které se využívá ve virologických laboratořích k pěstování lidských virů) a druhého dlouhodobě adaptovaného na člověka, který byl nedávno krátce pěstován na krysách. Že by k něčemu podobnému došlo mimo laboratoř je zhruba stejně málo pravděpodobné, jako že k vypuknutí pandemie přirozenou cestou dojde zrovna ve městě, ve kterém se nalézá jedna ze tří světových laboratoří věnujících se sběru a výzkumu netopýřích koronavirů. V létě pak vyšel článek v časopise Science, který ukázal, že se v roce 2019 do lidské populace dostaly, nejspíš v rozmezí maximálně dvou týdnů, jen dvě varianty SARS-CoV-19, lišící se navzájem pouze dvěma mutacemi. I když autoři článku (nejspíš naoko) tvrdí opak, jsou jejich výsledky důkazem, že virus nepřeskočil na lidi ze zvířecího mezihostitele. V opačném případě by byly se totiž objevily desítky variant, které by do lidské populace neúspěšně pronikaly dlouhé měsíce či dokonce roky, než by se v ní některé podařilo „uchytit“. Takže ano, doklady pro laboratorní původ viru máme konečně k dispozici, bude však nejspíš ještě nějakou chvíli trvat, než si to přiznáme. Celkové skóre mé minulé předpovědi je tedy 2 ku 5 ve prospěch těch nesprávných. Žádná sláva, příště musím lépe krotit svůj optimismus. Jestli budou mé předpovědi přesnější nevím, ale aspoň se budu radovat z každé předpovědi, která nevyjde.

Tak do toho. Copak nás čeká v příštích čtyřech měsících? Nejprve nárůst počtu infekcí po nástupu dětí do škol. Asi to nebude žádná velká hrůza, děti jsou docela dobře promořené a rodiče je navíc nebudou posílat na vyšetření, aby jim nezůstaly doma v karanténě. Rodiče a prarodiče dětí patřící do rizikových skupin by si však měli dát pozor – tedy, jestli to zatím neudělali, měli by se nejpozději okamžitě nechat naočkovat či doočkovat.

Když už jsme u toho očkování. Vzhledem k rychlému množení omikronu a jeho variant v lidském těle nestihne imunita zničit v těle virus před vypuknutím nemoci. Právě proto očkování téměř nechrání vás a následně vaše okolí před nákazou a onemocněním. (Říkám téměř! Jestli máte doma či v okolí rizikovou osobu, hlídejte si, ať máte čerstvé očkování – snižujete tím aspoň trochu riziko vaší nákazy, a tedy i riziko jejího dalšího přenosu.) Po několika dnech však imunita naběhne a virus zničí, čímž ochrání vás samotné před vážným či dokonce smrtelným průběhem onemocnění. Také platí, že díky současné proočkovanosti a promořenosti české populace už nehrozí, že by došlo k zahlcení našeho zdravotnictví neočkovanými s vážným průběhem nemoci. Proto opakuji – očkováním už chráníte jen sami sebe (téměř). Zda se necháte naočkovat už tedy přestalo být věcí obecného zájmu a občanské zodpovědnosti a zůstalo pouze předmětem vašeho zájmu osobního a tedy věcí osobního rozhodnutí. Jestli si vážíte svého zdraví a života, nechte se očkovat, jestli máte jiné priority, očkovat se nemusíte. Je to už zcela na vás. Ale jestli skončíte v nemocnici, nebo následně s dlouhým covidem v invalidním důchodu, tak si stěžujte sami na sebe. Nejlépe na lampárně nejbližšího vlakového nádraží. Aha, lampárny už nejsou. Tím líp.

Až udeří opravdový podzim, tak nás čeká další, tentokrát už větší vlna covidu. Bude to nejspíš podobné, jako letos na jaře. Vysoké počty oficiálně nakažených, několikanásobně vyšší počty těch nakažených neoficiálně, co s covidem ani nešli k lékaři. A naštěstí už nízké počty (na vrcholu v desítkách za den) těch na covid zemřou. Žádná velká opatření proti covidu nebudou – stát velmi rád ponechá finanční i ostatní  náklady spojené s onemocněním na pacientech a na zaměstnavatelích a nebude ztrácet politické body zaváděním nepopulárních opatření. To, že v okolních zemích opatření zavedena budou, že tam stát bude zajišťovat prakticky neomezeně PCR testování zdarma a že v nich budou povinně  zavedeny na veřejných místech respirátory a roušky, nechá naše otrlé politiky a úředníky na ministerstvu zdravotnictví zcela v klidu. My jsme totiž borci, jen my víme, jak s epidemií správně bojovat. Že statistiky a zdravý rozum říkají pravý opak? Jděte k čertu se statistikami a zdravým rozumem, my jsme borci!

No, snad alespoň ve veřejné dopravě (bude-li bez elektřiny a plynu jaká) a zdravotnických zařízeních to nejjednodušší a nejbezbolestnější opatření, respirátory a roušky, zavedeno bude. Každopádně je mějte v pohotovosti a neváhejte je v rizikových situacích používat; docela slušnou ochranu před nákazou vlastní i nákazou cizích osob zajišťují. Nejspíš mnohé firmy uposlechnou doporučení vlády k zavedení práce z domova. Ne snad proto, že by chtěly iniciativně bojovat s epidemií, ale proto, že tak ušetří za energie, přesněji řečeno, přesunou příslušné náklady na zaměstnance.

Tak, a na závěr ten slíbený pesimismus: Za prvé, žádná zásadně nová vakcína se v Česku v letošním roce neobjeví. To je prakticky jisté, než se totiž nová vakcína schválí, nakoupí a doveze trvá v Česku měsíce. Za druhé, zrovna tak se neobjeví ani žádný nový skvělý lék (no, třeba se v tomto případě stane zázrak…). Za třetí, momentálně nejúčinnější lék Paxlovid se do Česka nedostane ani s půlročním zdržením během září, a až se dostane, tak bude k dispozici v naprosto nedostatečném množství jen pro vyvolené. Tak kdo můžete, dohodněte se s kamarádem či kolegou třeba v Rakousku – tam je na předpis k vyzvednutí v každé lékárně a rizikovým ho lékař napíše i preventivně. A za čtvrté, nejspíš konečně dorazí tři roky odložená epidemie chřipky. A to bude fakt mazec – radši se proti ní nechte naočkovat, můžete klidně současně s očkováním proti covidu, imunitní systém to hravě zvládne.

Čtyři pesimistické předpovědi jsem zařadil do předchozího odstavce s nechutí a v podstatě jen z vypočítavosti. Jak už jsem psal na začátku – ať to dopadne jakkoli, budu se moci v prosinci radovat. Buď z toho, že naštěstí nevyšly, nebo z toho, že jsem se ve čtyřech předpovědích trefil. Ale fakt nechci končit takhle pesimisticky. A tak ještě jedna poslední, optimistická. Pandemie covidu pro Česko skončila, od teď už to bude jen taková horší chřipka, proti které se bude většina z nás rozumných očkovat s frekvencí od 6 měsíců do 3 let, podle dosaženého věku. A za pár let z ní bude dokonce běžná viróza, méně nebezpečná než chřipka. Očkování  proti Covidu pak většina lidí do 65 let ani nebude potřebovat. Na rozdíl od chřipky totiž ochrana proti závažnému průběhu Covidu bude dlouhodobá. A spousta lidí bude nakonec vděčná Covidu za to, že prošlapal cestu RNA vakcínám, které budou za pár let užívány například v léčbě rakoviny.

Oprava 2.9. Tak ve skutečnosti hned druhý den poté, co jsem sepsal tenhle článek, se nová vakcína proti omikronu objevila. A obratem ji schválila i evropská komise. Má být k dispozici do konce září - hurá. Hned jak se objeví, tak si pro ni zajdu. Učiňte tak též (neplatí pro antivaxery - ti ať si laskavě trhnou nohou). Takže ne 2 : 7 ale jen 3 : 6. Lepší, ale stále ještě nic moc. Tak ještě ten nový lék, prosím.

Autor: Jaroslav Flegr | úterý 30.8.2022 18:44 | karma článku: 45,62 | přečteno: 14217x
  • Další články autora

Jaroslav Flegr

Jedovatí hadi nejsou nijak nebezpeční, pozor na králíky!

O toto zásadní zjištění se s námi nyní podělila doktorka Krátká v časopise proLekaře.cz. Ano, jedovatí hadi jsou ve srovnání s králíky prakticky neškodní. A panečku, to není žádná teorie, na to jsou vědecká data.

26.7.2023 v 16:56 | Karma: 33,71 | Přečteno: 1409x | Diskuse| Věda

Jaroslav Flegr

Flegrovo postcovidové desatero

Během pandemie jsem usilovně šířil své proticovidové desatero. Ač si to varianta Kraken zatím odmítá přiznat, je pandemie skoro jistě za námi. Pro mne tak nastal čas po sobě uklidit – zveřejnit nové, postcovidové desatero.

2.3.2023 v 9:02 | Karma: 43,87 | Přečteno: 7720x | Diskuse| Věda

Jaroslav Flegr

Nalejme si čistého vína – většina Čechů chce za prezidenta Babiše

Ano, taky mám radost, že příštím prezidentem bude Petr Pavel a ne ulhaný, bezcharakterní Babiš. Ale nalejme si čistého vína – kdyby volily i ty 2,44 miliony oprávněných voličů, co k volbám nepřišly, tak by u nás vyhrál Babiš.

1.2.2023 v 19:19 | Karma: 43,41 | Přečteno: 10224x | Diskuse| Věda

Jaroslav Flegr

Byl jednou jeden covid

Od dubna 2020 jsem zde každé 4 měsíce zveřejňoval předpovědi vývoje covidové epidemie. Dnes končím. Místo předpovědi už jen popíšu, co se to vlastně stalo. A jak už mám ve zvyku, napíšu to narovinu, bez příkras a taktizování.

30.12.2022 v 19:19 | Karma: 44,07 | Přečteno: 5533x | Diskuse| Věda

Jaroslav Flegr

Kam kráčíš, covide?

Na pozadí války na Ukrajině nám v tichosti vrcholí již druhá letošní vlna covidu. Nastartoval jsem svou křišťálovou kouli, abych zjistil, co nás čeká teď. Zdá se, že se nudit nebudeme.

31.3.2022 v 13:55 | Karma: 46,75 | Přečteno: 12783x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Polská romantika na palubě letadla. Pilot požádal letušku o ruku

24. dubna 2024  18:17

O pořádnou dávku romantiky se postaral polský pilot, který požádal o ruku svou přítelkyni letušku...

Desítky miliard dolarů pro Ukrajinu a zákaz TikToku. Biden to podepsal

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  17:46

Aktualizujeme Ve středu podepsal americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu zákon...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval blízkým spolužačky

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 17:22

Policisté v úterý zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při...

Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

24. dubna 2024  16:55

Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 16395x
Jsem biolog, profesor na Přírodovědecké Fakultě UK v Praze. Když zrovna nepřednáším tak se věnuji evoluční biologií, parazitologií a evoluční psychologií a hledáním ztracených předmětů v nepořádku na svém stole. Mým hlavním koníčkem je moje práce (což je, přiznávám, pro mě i mé okolí poněkud vysilující). Rád se ploužím přírodou (Ďábličák stačí, Balkán je lepší) a fotografuji co mi vleze před objektiv. Na poli vědy i v běžném životě jsem postupně učinil řadu objevů; vzhledem ke své mizerné paměti mnohé z nich i opakovaně.

Najdete mne na flegr.com a  www.facebook.com/prof.jaroslav.flegr 

<a rel="license" href="http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/"><img alt="Licence Creative Commons" style="border-width:0" src="https://i.creativecommons.org/l/by-nc-nd/4.0/88x31.png" /></a><br />Toto dílo podléhá licenci <a rel="license" href="http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/">Creative Commons Uveďte původ-Neužívejte komerčně-Nezpracovávejte 4.0 Mezinárodní License</a>

Seznam rubrik