Fantastičtí odborníci a kde je najít

28. 11. 2021 12:56:57
Milý Micíku, k epidemii se vyjadřuje mnoho lidí. Někdo z titulu funkce, jiný z vlastní vůle a jiny na žádost novinářů. Jejich názory se různí a mnohdy si odporují. Jak se v tom má chudák kocour, novinář, neřkuli čtenář vyznat?

Především by měl rozlišit, zda se jedná o názor odborníka na danou problematiku, nebo názor laika. Člověk může mít mnoho titulů před jménem i za jménem, může pracovat v akademii věd či na prestižní univerzitě, nebo může mít za sebou tisíce úspěšně vyléčených pacientů – jestliže se vyjadřuje k otázce mimo svou specializaci, má jeho názor stejnou cenu jako názor jakéhokoli jiného člověka. Kdo je tedy odborníkem na pandemii?

Záleží na tom, o jakou otázku se právě jedná. Virolog by měl umět kvalifikovaně odpovědět na otázku, jaké vlastnosti má náš virus, jaké podobné viry známe, jak se liší třeba od virů chřipky, jak se dostává do lidských buněk, jak může dojít k jeho přeskoku z netopýra na člověka. Molekulární biolog by měl správně odpovědět na otázku, jak se v buňce virus zmnožuje, jaké enzymy a další molekuly k tomu potřebuje, jak se vyvíjela v průběhu pandemie genetická informace viru, jak fungují metody diagnostiky viru, třeba PCR, diferenciální PCR a sekvenování. Imunolog či vakcinolog by měli umět vysvětlit, jak funguje obrana organismu proti viru, jak se bude měnit s časem od nákazy nebo od očkování jeho imunita, jak fungují jednotlivé typy vakcín, co je to buněčná a protilátková imunita. Epidemiolog by měl zase umět vysvětlit, co je to základní reprodukční číslo, jakými cestami se virus šíří, kdy je a kdy není člověk infekční, proč vznikají epidemické vlny, jaký může mít vliv jednotlivých opatření na šíření nákazy. Lékař by měl umět odpovědět na otázky, jak poškozuje virus lidský organismus, jaký je typický či atypický průběh onemocnění, co se děje s člověkem po uzdravení, kteří pacienti jsou rizikoví, jak mohou lékaři s nemocí bojovat a jak například působí jednotlivé léky. Ředitel nemocnice by se měl umět kvalifikovaně vyjádřit k obsazenosti nemocnic a momentální dostupnosti materiálních a lidských zdrojů. Evoluční biolog a zejména evoluční parazitolog může předpovědět, jak se bude virus v průběhu epidemie měnit, jaké mutanty se budou nejspíš časem objevovat, jak vir odpoví na vakcinaci či na změnu pravidel trasování či změnu léčby. Zatímco epidemiolog vychází z toho, jaké vlastnosti má vir v současnosti, evoluční biolog předpovídá, jaké bude mít vlastnosti zítra a za rok. Matematik zabývající se modelováním epidemie může odpovědět na otázky typu – jak se budou vyvíjet počty nakažených, hospitalizovaných či na jednotkách intenzivní péče v čase, nebo v závislosti na míře proočkovanosti populace, ochotě obyvatelstva dodržovat protiepidemická opatření, po omezení hromadných akcí, případně omezení prezenční výuky na školách. Jaké je člověk specializace nepoznáme podle toho, k jaké se přihlásí, ale podle toho, jaké odborné práce v minulosti publikoval. To zjistíme pomocí vyhledávače scholar.google.cz.

Pochopitelně, i v rámci jednotlivých specializací není odborník jako odborník. Důležité jsou i jeho motivy a odborná kvalita. Jestliže má odborník politické ambice, třeba kandidoval ve volbách, nebo už dlouhodobě působí především v řídících funkcích (rektor, ředitel velké instituce), bude se nejspíš vyjadřovat především jako politik co chce zvítězit v příštích volbách nebo být znovu jmenován do řídící funkce, nikoli jako odborník. Odborná kvalita se relativně snadno rozpozná, pakliže se jedná o vědce. Hlavním měřítkem je tzv. h-index (počet jeho publikací h, které už byly v minulosti minimálně h-krát citovány). Tuto veličinu většinou zjistíte, když si na scholar.google.cz zadáte jméno dané osoby a podíváte se na údaje scholarmetru. Jestli má padesátník hodnotu pod 20, je s ním něco v nepořádku, jestli pod 30 není to také žádná sláva. Jestliže ho tam nenajdete, tak je to velmi podezřelé. Nejlepší naše i světové vědce najdete zde: https://doi.org/10.1371/journal.pbio.3000918

Velkým problémem Česka je fakt, že novináři většinou nerozlišují mezi vyjádřeními vědců a lékařů. Hlavní kvalifikace lékaře je léčit, zatímco hlavní kvalifikací vědce je bádat. Tomu je podřízen i odborný výcvik lékařů a vědců. Zatímco vědci jsou cvičeni v kritickém myšlení, lékaři jsou cvičeni spíše v sebedůvěře (jasně že přeháním). Proto se také u nás tolik lékařů odvážně vyjadřovalo k jakýmkoli aspektům pandemie, bez ohledu na to, že jejich názory byly často zcela v rozporu s názory světové vědy i příslušných zdravotnických odborných a regulačních orgánů. V klinické praxi může sebedůvěra zkušeného lékaře zachraňovat zdraví a životy, v mediálním prostoru současného světa však může napáchat hodně zla. Pochopitelně, existuje i mnoho výjimek. Spousta lékařů má i vědecký titul (to jsou ty zkratky za jménem jako Ph.D., CSc., DrSc.) a řada z nich si ho i zaslouží. Naopak řada vědců má ke kritickému myšlení hodně daleko – ono se totiž na VŠ moc nevyučuje. Buď ho vědec má, a potom se ve vědě uplatní, nebo nemá a potom nejspíš skončí v jiné profesi, případně se do konce života trápí předstíráním neexistujících kompetencí (ti šťastnější skončí v řídících funkcích).

Tak, Micíku, koho jsem ještě dnes nestihnul urazit? Nějak mi zrovna nikdo nenapadá. Takže normu mám pro dnešek splněnou a můžu se věnovat vědě. Potřebuji sepsat článek o tom, proč se lidé v bohatých zemích přestávají množit. Ne, není to kvůli tomu, že si na mazlení pořídili kocoury. I když...

##############################################################

Proticovidové dvanáctero

(Nemusíte dodržet všechno, vyberte si, co se hodí na vás)

1) Jestli nejste očkovaní, okamžitě se nechte naočkovat. Okamžitě!!!

2) Zachovávejte distanc – když to jde, nepřibližujte se k jiným lidem blíže než na 2 metry a nedotýkejte se jich. Podání rukou lze nahradit japonskou úklonou)

3) Noste kvalitní respirátor (bez ventilu, co chrání i ostatní) a vyžadujte, aby tak činili i lidé ve vašem okolí.

4) Umývejte si ruce mýdlem, jakmile se dotknete předmětů, kterých se dotýkali jiní lidé. Doma i kdekoli jinde desinfikujte sdílené předměty (klávesnice a podobně).

5) Nevycházejte mezi lidi, když to není nezbytně potřeba. Jestliže můžete, tak pracujte z domova, a to i za cenu případné změny zaměstnání či dokonce povolání.

6) Nakupujte vše, co lze pouze po internetu.

7) Nezúčastňujte se žádných hromadných akcí – hromadná akce se rozumí cokoli, kde je více než 5 lidí. To samé vyžadujte od členů domácnosti.

8. Větrejte a udržujte v místnostech vysokou relativní vlhkost (nad 40 %), například tím, že budete mít v místnostech nastavenou nižší teplotu (18-20°) a přitom budete nosit teplejší oblečení. V suchu kapénky vysychají a virus se udrží ve vzduchu dlouho a doputuje na delší vzdálenost.

9) Udržujte se v dobré fyzické kondici – jezte dost zeleniny, ovoce, vitamínů (především D a C – obojí jen v doporučeném denním dávkování), pohybujte se na čerstvém vzduch v místech, kde nejsou lidi. Dostatečně odpočívejte a spěte.

10) Udržujte se v dobré psychické kondici – komunikujte telefonicky či elektronicky s přáteli, známými a příbuznými, hlavně s těmi dříve narozenými, konzumujte na dálku kulturu (hudbu, divadlo, filmy) čtěte knihy, vzdělávejte se, pomáhejte druhým, snažte se si udělat minimálně jednou denně radost a aspoň dvakrát ji udělejte někomu jinému.

11) Jestli tím neohrozíte rodinný rozpočet, tak utrácejte. Za vybavení domácnosti, šatníku, dílny, za knihy, vzdělání, opravy bytu, chalupy, za dovoz jídla z oblíbené restaurace. Šetrnost a střídmost ve spotřebě bývá považována za ctnost – v současné situaci to však neplatí. Investujte do své budoucnosti, zabavte se a nechte druhým vydělat.

12) Hledejte v nové situaci nové příležitosti. Zkuste napsat knihu, divadelní hru, složit písničku, malovat, rozjeďte novou zábavnou či vzdělávací stránku na internetu. Zkuste si osvojit nějaké umělecké řemeslo, nebo zkrátka řemeslo. Rozjeďte internetový obchod, poradenskou službu, prostě cokoli nového. Během epidemie dost lidí zchudne, ale řada jiných neuvěřitelně zbohatne. Další možná nezbohatnou, ale konečně pro sebe najdou ten pravý smysl života. Nepropásněte šanci se zařadit do těch dvou šťastnějších skupin.

Autor: Jaroslav Flegr | neděle 28.11.2021 12:56 | karma článku: 46.12 | přečteno: 4192x

Další články blogera

Jaroslav Flegr

Jedovatí hadi nejsou nijak nebezpeční, pozor na králíky!

O toto zásadní zjištění se s námi nyní podělila doktorka Krátká v časopise proLekaře.cz. Ano, jedovatí hadi jsou ve srovnání s králíky prakticky neškodní. A panečku, to není žádná teorie, na to jsou vědecká data.

26.7.2023 v 16:56 | Karma článku: 33.65 | Přečteno: 1403 | Diskuse

Jaroslav Flegr

Flegrovo postcovidové desatero

Během pandemie jsem usilovně šířil své proticovidové desatero. Ač si to varianta Kraken zatím odmítá přiznat, je pandemie skoro jistě za námi. Pro mne tak nastal čas po sobě uklidit – zveřejnit nové, postcovidové desatero.

2.3.2023 v 9:02 | Karma článku: 43.85 | Přečteno: 7714 | Diskuse

Jaroslav Flegr

Nalejme si čistého vína – většina Čechů chce za prezidenta Babiše

Ano, taky mám radost, že příštím prezidentem bude Petr Pavel a ne ulhaný, bezcharakterní Babiš. Ale nalejme si čistého vína – kdyby volily i ty 2,44 miliony oprávněných voličů, co k volbám nepřišly, tak by u nás vyhrál Babiš.

1.2.2023 v 19:19 | Karma článku: 43.41 | Přečteno: 10221 | Diskuse

Jaroslav Flegr

Byl jednou jeden covid

Od dubna 2020 jsem zde každé 4 měsíce zveřejňoval předpovědi vývoje covidové epidemie. Dnes končím. Místo předpovědi už jen popíšu, co se to vlastně stalo. A jak už mám ve zvyku, napíšu to narovinu, bez příkras a taktizování.

30.12.2022 v 19:19 | Karma článku: 44.07 | Přečteno: 5513 | Diskuse

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 12.81 | Přečteno: 119 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 24.05 | Přečteno: 513 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.43 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.10 | Přečteno: 289 | Diskuse
Počet článků 41 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 16393

Jsem biolog, profesor na Přírodovědecké Fakultě UK v Praze. Když zrovna nepřednáším tak se věnuji evoluční biologií, parazitologií a evoluční psychologií a hledáním ztracených předmětů v nepořádku na svém stole. Mým hlavním koníčkem je moje práce (což je, přiznávám, pro mě i mé okolí poněkud vysilující). Rád se ploužím přírodou (Ďábličák stačí, Balkán je lepší) a fotografuji co mi vleze před objektiv. Na poli vědy i v běžném životě jsem postupně učinil řadu objevů; vzhledem ke své mizerné paměti mnohé z nich i opakovaně.

Najdete mne na flegr.com a  www.facebook.com/prof.jaroslav.flegr 

<a rel="license" href="http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/"><img alt="Licence Creative Commons" style="border-width:0" src="https://i.creativecommons.org/l/by-nc-nd/4.0/88x31.png" /></a><br />Toto dílo podléhá licenci <a rel="license" href="http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/">Creative Commons Uveďte původ-Neužívejte komerčně-Nezpracovávejte 4.0 Mezinárodní License</a>

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...