Jak jsme mohli jen v Česku ušetřit stamiliardy a zachránit desítky tisíc životů

24. 05. 2021 9:56:45
Dnes smím konečně prozradit, v čem spočívá tajemná metoda dr. Žďárského, jednoho z těch, co měli přijít, fakt přišli, ale zase odešli s nepořízenou. Metoda, co nám mohla ušetřit stamiliardy a kterou naši politici poslali k ledu.

Tak nejprve připomenutí, jak funguje PCR (přesněji řečeno rtPCR) test. Při PCR testu se ve vzorku prokazuje přítomnost RNA viru. Ta se úplně na začátku přepíše enzymem reverzní transkriptázou (proto rtPCR) na DNA a ta se následně ve vzorku během zhruba 40 cyklů zahřívání a ochlazování pomnoží, respektive pomnoží se její krátký úsek, u kvalitnějších testů několik úseků několika genů. V každém cyklu se počet kopií daného úseku zdvojnásobí, takže po 40 cyklech tam bude zhruba v miliardě kopií (teoreticky bilionu, ale zejména v pozdních cyklech se zmnožování zpomalí). A takové množství DNA už snadno detekujeme třeba pomocí fluorescence. Citlivost metody je tedy obrovská, můžeme snadno rozpoznat přítomnost jediného viru ve vzorku. Když provedeme odběr z nosohltanu je natolik citlivá, že prokáže nákazu v 99 % případů. A to i dva dny před tím, než se virus v člověku namnoží natolik, že se stane nakažlivým, a klidně i 4 dny před tím, než na sobě pocítí příznaky nemoci. Když se odběr udělá šetrnějším způsobem z úst a okraje nosu, tak citlivost klesne na 90-95 %, ale i to je krása proti citlivost běžných antigenních testů, které zachytí nákazu u bezpříznakových osob jen asi ve 30 % případů. Aby se vir nešířil ve škole, stačí při dnešní nízké virové náloži v populaci testovat žáky pomocí PCR jednou za dva týdny, v případě antigenních testů by to bylo potřeba jednou za 3 dny. Při preventivním testování nejsou tak vysoké požadavky na přesnost metody (pozitivní záchyty se ověřují ještě diagnostickou PCR), takže je už dnes některé firmy dokážou nabídnout i za 200 korun. I finančně jsou tedy PCR testy výrazně výhodnější než testy antigenní.

Tak a teď to, na co s napětím čekáte. Co je to ta tajemná metoda doktora Žďárského, kterou neúspěšně nabídl už loni v březnu zdarma naší vládě, a která by nejspíš dokázala zastavit i rozjetou vlnu epidemie covidu?

Jedná se o takovou modifikaci klasické PCR metody, která by umožnila během jednoho týdne otestovat všechny obyvatele Česka. Kdyby se během týdne nakažení lidé dozvěděli, že jsou nakažení, určitě by výrazně omezili své kontakty (až na zhruba 5 % psychopatů) a po jediném, maximálně dvou kolech testování by epidemie vyhasla, respektive počty nakažených lidí by poklesly na hodnoty, které by i naše nepříliš schopná hygiena zvládala vytrasovat. Cena jednoho testu by při zapojení státních složek byla hodně pod 100 Kč na osobu, takže jedno kolo celostátního testování by přišlo řádově na miliardu. Připomínám, že jediný den lockdownu nás stojí 2-4 miliardy – podle jeho přísnosti.

Žďárského metoda spočívá ve využití řady triků, které objevil a rozpracoval během své více než 30leté praxe s využíváním PCR pro diagnostické účely. Prozradit smím jen některé. Jeden ze dvou základních triků objevili časem i jiní a dnes už se poměrně běžně používá. Ještě před půl rokem se z odebraných vzorků nejprve složitě izolovala RNA a ta se teprve podrobila PCR. Kolega Žďárský, a několik měsíců poté i jeden americký tým, vyvinuli roztok, který umožňuje provádět PCR bez předchozí izolace a čištění RNA. Tím se pochopitelně celý proces výrazně zrychluje a zlevňuje.

A druhý trik spočívá v návratu k úplně původní metodě PCR, tak jak jsme ji v komunistickém Československu prováděli na koleně v 80. letech minulého století. Dnes se střídání teplot umožňující zmnožení úseku DNA skoro vždy provádí v termocyklerech, poměrně drahých zařízeních umožňujících rychle měnit teplotu kovového bločku na kterém je plastová destička s jamkami pro jednotlivé vzorky. Moderní termocyklery obvykle umožňují zpracovávat najednou zpracovávat 96 nebo 384 vzorků a celý proces pomnožování trvá asi hodinu. Pro rychlé otestování celé republiky by však takových relativně nákladných přístrojů muselo být hodně. Existuje však i druhá možnost – opakované přenášení vzorků mezi lázněmi s kapalinou o různé teplotě. A tady už počet najednou zpracovávaných vzorků může být bez problémů desítky tisíc. Moderní průmyslové roboty tak dokážou za den zpracovat stovky tisíc vzorků. A v podstatě v každém kraji Česka stojí nejméně jedna galvanovna, která může bez potíží nárazově fungovat jak obří termocykler, ve kterém se může během pár dnů zpracovat vzorky z celého kraje. Asi by to pro vzorky z celého Česka zvládla i jedna moderní galvanovna, ale proč svážet vzorky z celé republiky na jedno místo.

Tak, a to je skoro celé. Kolega Žďárský má v zásobě ještě celou řadu dalších triků, které umožňují celý proces zlevnit a zrychlit, především zmenšením počtu operací, které je třeba provést manuálně s jednotlivými vzorky před a po PCR, včetně konečného rozpoznávání pozitivních vzorků. Ale tyhle už prozradit nesmím. I já jsem v 80. letech prováděl na koleně PCR přehazováním vzorků mezi třemi termostatovanými vodními lázněmi a na začátku let 90. jsem na Lékařské fakultě University of Tokyo vynalézal techniku PCR-fingerprinting. Mohu tedy dosti kvalifikovaně posoudit, zda metoda bude či nebude fungovat. A skutečně nevidím, proč by fungovat neměla. Takže až se nám na podzim kvůli odpíračům očkování zase rozjede pátá vlna epidemie a budeme směřovat do dalšího locdownu, tak si vzpomeňte, že je čistě naše volba, zda ji okamžitě pomocí levné Žďárského metody zastavíme, nebo zda si budeme raději zase týdny a měsíce užívat slastí nákladného lockdownu a současně bezmocně sledovat narůstající počty obětí covidu.

Tak, a teď už také víte, proč si dr. Žďárský svou metodu necertifikoval. Tohle není metoda, kterou by sám ve své laboratoři využil, nebo kterou by si od něj kopila nějaká jiná laboratoř. (Pro využití ve vlastní akreditované laboratoři není certifikace nutná, stačí validizace.) Dílčí triky, třeba ten izolační pufr certifikovaný i validizovaný samozřejmě má. Metoda jako celek je však určena k masivnímu testování a hodí se státu či nějaké podobné instituci. A ty si mohou (i když podle platné legislativy nemusí) metodu certifikovat a validizovat ve vlastní režii.

############################################################################

Opět přidávám na konec letní protikovidové dvanáctero

(Nemusíte dodržet všechno, vyberte si, co se hodí na vás)

1. Zachovávejte i nadále obezřetnost a dál dodržujte 4R – roušky/respirátory, ruce, rozestupy, rozum. A to i když jste již očkovaný/á. Svým příkladem pomáháte dodržovat opatření neočkovaným, kterým to může zachránit zdraví či život.

2. Nainstalujte si do telefonu eRoušku (trvá to minutu a fakt to nebolí). V důsledku (záměrně?) nedostatečné propagace ji má zatím nainstalováno málo lidí, takže nefunguje tak, jak by mohla. Přesto může pomoci.

3. Snažte se nechat co nejdříve naočkovat (jestli jste již covid prodělali, tak s odstupem 3-5 měsíců od konce nemoci) a přesvědčte k témuž i osoby ve svém okolí. Všechny schválené vakcíny jsou ve srovnání s covidem naprosto bezpečné.

4. Co můžete objednat či vyřídit po internetu, dál objednávejte a vyřizujte po internetu. Nechoďte mezi lidi, když to není nezbytně potřeba. Jestliže můžete, tak pracujte z domova, a to i za cenu případné změny zaměstnání nebo povolání. Jestliže jste extrovert a nedostatkem kontaktů příliš trpíte, nechte se o to dříve naočkovat (pořádný extrovert se k vakcíně určitě dostane).

5. Držte se co nejvíc času mimo budovy, schůzky si dávejte zásadně na čerstvém vzduchu, optimálně kolem poledního, kdy je nejvíce UV světla. Doma i na pracovišti co nejvíc větrejte.

6. Dál se fyzicky setkávejte s co nejmenším počtem osob. Večírky se dají dělat i po internetu a mohou se jich tak účastnit i přátelé, kteří fyzicky dlí na druhém konci světa.

7. Nezúčastňujte se žádných hromadných akcí konaných uvnitř budov – hromadná akce se rozumí cokoli, kde je více než 5 lidí. To samé vyžadujte od členů domácnosti.

8. Dovolenou absolvujte v Česku, nejlépe mimo velké soustředění obyvatel. Jestliže se neobejdete bez moře, vybere si méně exotické destinace a vyhýbejte se přelidněným letoviskům. Cestujte individuálně. V případě hromadného cestování volte společnosti, testující pasažéry, nebo aspoň vyžadující po pasažérech čerstvé PCR testy.

9. Udržujte se v dobré fyzické kondici – jezte dost zeleniny, ovoce, vitamínů (především D C, omega 3 mastných kyselin, železo – vše jen v doporučeném denním dávkování). Nezanedbávejte preventivní prohlídky a nezapomínejte užívat své léky. Pohybujte se co nejvíc na čerstvém vzduchu v místech, kde nejsou lidi. Dostatečně odpočívejte a spěte.

10. Udržujte se v dobré psychické kondici. Pandemie není důvodem k radosti, ale ani k panice! To nejhorší už máme za sebou. Komunikujte telefonicky či elektronicky s přáteli, známými a příbuznými, hlavně s těmi dříve narozenými, konzumujte na dálku kulturu (hudbu, divadlo, filmy) čtěte knihy, vzdělávejte se, pomáhejte druhým, snažte se si udělat minimálně jednou denně radost a aspoň dvakrát ji udělejte někomu jinému.

11. Jestli tím neohrozíte rodinný rozpočet, tak utrácejte. Za vybavení domácnosti, šatníku, dílny, za knihy, vzdělání, opravy bytu, chalupy, za dovoz jídla z oblíbené restaurace. Šetrnost a střídmost ve spotřebě bývá považována za ctnost – v současné situaci to však neplatí. Investujte do své budoucnosti, zabavte se a nechte druhým vydělat.

12. Hledejte v nové situaci nové příležitosti. Zkuste napsat knihu, divadelní hru, složit písničku, malovat, rozjeďte novou zábavnou či vzdělávací stránku na internetu. Zkuste si osvojit nějaké umělecké řemeslo, nebo zkrátka řemeslo. Rozjeďte internetový obchod, poradenskou službu, prostě cokoli nového. Během epidemie dost lidí zchudne, ale řada jiných neuvěřitelně zbohatne. Další možná nezbohatnou, ale konečně pro sebe najdou ten pravý smysl života. Nepropásněte šanci se zařadit do těch dvou šťastnějších skupin.

Autor: Jaroslav Flegr | pondělí 24.5.2021 9:56 | karma článku: 45.44 | přečteno: 4465x

Další články blogera

Jaroslav Flegr

Jedovatí hadi nejsou nijak nebezpeční, pozor na králíky!

O toto zásadní zjištění se s námi nyní podělila doktorka Krátká v časopise proLekaře.cz. Ano, jedovatí hadi jsou ve srovnání s králíky prakticky neškodní. A panečku, to není žádná teorie, na to jsou vědecká data.

26.7.2023 v 16:56 | Karma článku: 33.65 | Přečteno: 1403 | Diskuse

Jaroslav Flegr

Flegrovo postcovidové desatero

Během pandemie jsem usilovně šířil své proticovidové desatero. Ač si to varianta Kraken zatím odmítá přiznat, je pandemie skoro jistě za námi. Pro mne tak nastal čas po sobě uklidit – zveřejnit nové, postcovidové desatero.

2.3.2023 v 9:02 | Karma článku: 43.85 | Přečteno: 7714 | Diskuse

Jaroslav Flegr

Nalejme si čistého vína – většina Čechů chce za prezidenta Babiše

Ano, taky mám radost, že příštím prezidentem bude Petr Pavel a ne ulhaný, bezcharakterní Babiš. Ale nalejme si čistého vína – kdyby volily i ty 2,44 miliony oprávněných voličů, co k volbám nepřišly, tak by u nás vyhrál Babiš.

1.2.2023 v 19:19 | Karma článku: 43.41 | Přečteno: 10221 | Diskuse

Jaroslav Flegr

Byl jednou jeden covid

Od dubna 2020 jsem zde každé 4 měsíce zveřejňoval předpovědi vývoje covidové epidemie. Dnes končím. Místo předpovědi už jen popíšu, co se to vlastně stalo. A jak už mám ve zvyku, napíšu to narovinu, bez příkras a taktizování.

30.12.2022 v 19:19 | Karma článku: 44.07 | Přečteno: 5513 | Diskuse

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.23 | Přečteno: 132 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 25.00 | Přečteno: 520 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 294 | Diskuse
Počet článků 41 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 16394

Jsem biolog, profesor na Přírodovědecké Fakultě UK v Praze. Když zrovna nepřednáším tak se věnuji evoluční biologií, parazitologií a evoluční psychologií a hledáním ztracených předmětů v nepořádku na svém stole. Mým hlavním koníčkem je moje práce (což je, přiznávám, pro mě i mé okolí poněkud vysilující). Rád se ploužím přírodou (Ďábličák stačí, Balkán je lepší) a fotografuji co mi vleze před objektiv. Na poli vědy i v běžném životě jsem postupně učinil řadu objevů; vzhledem ke své mizerné paměti mnohé z nich i opakovaně.

Najdete mne na flegr.com a  www.facebook.com/prof.jaroslav.flegr 

<a rel="license" href="http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/"><img alt="Licence Creative Commons" style="border-width:0" src="https://i.creativecommons.org/l/by-nc-nd/4.0/88x31.png" /></a><br />Toto dílo podléhá licenci <a rel="license" href="http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/">Creative Commons Uveďte původ-Neužívejte komerčně-Nezpracovávejte 4.0 Mezinárodní License</a>

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...