Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Micíku, už víš, co je to nesterilní imunita a proč to je dnes důležité?

Milý Micíku, ještě o tom možná nevíš, ale určitě se chceš hned teď dozvědět, co je to nesterilní imunita. Ono je to totiž právě nyní docela důležité. Tak hezky zavři očička a poslouchej. Souhlasné vrnění vítáno.

S parazity včetně virů bojují bílé krvinky. Ty dokážou rozpoznat přítomnost vetřelců, odhadnout jejich nebezpečnost a v případě nutnosti je i zlikvidovat. Boj s vetřelci je však dosti nákladný a často při něm vznikají vedlejší škody – například poškození našich orgánů v důsledku zánětů. Aby byly škody co nejmenší a abychom na boj zbytečně neplýtvali energií, nesnaží se náš imunitní systém vetřelce zlikvidovat „do posledního muže“. Když už je bitva rozhodnuta, uzavře s ním často jakési příměří a dovolí mu v těle v malém množství přežívat dlouhodobě, mnohdy i doživotně. Kromě toho, že tak šetří síly na příští zápasy, má k tomu i další, také velmi důležitý důvod. Součástí imunitního systému jsou i paměťové buňky, které nám umožňují podstatně rychleji rozpoznat a zlikvidovat vetřelce, když se s ním setkáme podruhé. Tato imunologická paměť (získaná imunita), však obvykle nebývá doživotní a s časem postupně mizí. Proto se také musíme v určitých intervalech nechávat přeočkovat. V případě, že náš systém nevyhubí parazita úplně a dovolí mu v malém množství, a třeba jen v určitých tkáních přežívat, jsou jím naše bílé krvinky stimulovány trvale, a také naše imunita vůči němu je trvalá. Hovoříme o tzv. nesterilní imunitě.

A nyní se dostáváme k současné pandemii. Není vůbec jisté, že se pacienti s COVID-19 zbaví viru úplně. Daleko spíše se u nich navodí pouze nesterilní imunita – nebudou nemocní, ale virus v jejich těle bude přetrvávat a asi budou přinejmenším občas i mírně infekční. Jenže budou produkovat jen velmi malé množství viru, takže většina osob, které infikují, nákazu zlikviduje hned v zárodku. Vyléčení lidé tak budou postupně přispívat k šetrnému promořování naší populace. Takto získaná imunita nejspíš nebude dokonalá. Budoucí nákaze velkou dávkou virů asi nezabrání, ale určitě výrazně přispěje ke zmírnění průběhu onemocnění.

Lidská populace je promořena čtyřmi hlavními typy koronavirů a nijak zvlášť moc nám to nevadí. Víc než 70 % z nás v sobě dokonce nese zástupce všech čtyř typů. Je pravděpodobné, že naše děti se nyní postupně promoří ve školkách a školách, takže v příští generaci už těchto typů bude pět. Bohužel promořování dnešní dospělé populace a dosažení nesterilní imunity nebude bezbolestné. Měli bychom se proto pomocí dodržování epidemiologických opatření snažit, aby u nás co nejdříve převládly hodné mutanty koronaviru, aby se co nejvíce lidí nakazilo pouze z jednoho zdroje a aby bylo tak co nejméně superinfekcí (co to je jsme si říkali minule). A bude určitě lepší se nakazit od někoho, kdo už dosáhl nesterilní imunity než od někoho, kdo právě prodělává první těžké fáze onemocnění. Také je důležité, aby infekční dávka byla u většiny osob co nejmenší – takže se určitě vyplatí nosit roušky a často si umývat ruce.  A měli bychom si s nákazou většiny populace počkat co nejdéle, nejlépe až do doby, kdy klesne virulence kolujících virů a kdy budou k dispozici vhodné léky. Remdesivir podle čerstvých závěrů studie nemoc zmírňuje, ale stále ještě není o co stát.

Tak Micíku a běž si hrát do kuchyně. Ven nechoď, prší a já nechci mít zase tlapičkový vzor na ubruse.

Milá Ívinko, kočko jedna přemoudřelá. To vím taky, že není parazit jako parazit. U některých je vznik nesterilní imunity (premunice) pravděpodobný více, u jiných méně a dalších se s ní vůbec nesetkáme. Ono totiž to navození jednoho či druhého typu imunity není ani zdaleka v režii našeho imunitního systému. Často se jedná o součást obranné strategie parazita. Když zaregistruje, že se stal terčem útoku imunitního systému, může vytvořit stádia, která jsou pro imunitní systém neviditelná a organismu ani neškodí (minimálně ne přímo v místech, kde se parazit nacházejí), takže po nich imunitní systém ani nepátrá. Často se stáhne do tzv. imunoprivilegovaných orgánů, u člověka zejména do mozku, oka a u mužů také do varlat. Jedná se o zvláště citlivé či důležité orgány, ve kterých za běžné situace raději ani nevzniká zánět. Zánět je nejmocnější, ale také pro vlastní organismus hostitele nejnebezpečnější zbraň pro boj s parazity – něco jako kobercový bombový nálet ve skutečné válce.

Do tkání imunoprivilegovaných orgánů se nemohou dostat některé bílé krvinky, a dokonce i některé pro imunitu důležité molekuly potřebné pro detekci parazitů a vyvolání zánětu. Mnoho parazitů však nese evoluční adaptace, které jim umožňují právě do těchto orgánů proniknout a dlouhodobě v nich přetrvávat. Dalo by se říct, že v nich číhají na budoucí rozvrat imunitního systému, který jim umožní opětovný návrat do zbytku těla hostitele. Nemusí to být zrovna imunosuprese v důsledku AIDS. Často stačí imunosuprese provázející některé léčebné zákroky. A také stárnutí. Řada „spících“ parazitů dokáže rozpoznat, že se blíží konec života hostitele a na poslední chvíli přejdou do aktivní fáze. Tím si užijí ještě svých pár minut slávy a někdy využijí poslední šanci, jak nakazit někoho dalšího.  Někteří paraziti také umí rozpoznat, že nakažená žena otěhotněla, aktivují se a pokusí se nakazit vyvíjející se plod. Zdánlivě zdravé ženě se tak může narodit nakažené dítě.

Tak Ívinko, spokojená? Jak tě znám, tak asi moc ne. No, uznávám, že o této oblasti koevolučního zápasu mezi parazitem a hostitelem zatím víme hodně málo. A nejspíš k naší vlastní škodě.

 

Autor: Jaroslav Flegr | úterý 12.5.2020 10:50 | karma článku: 44,49 | přečteno: 2553x
  • Další články autora

Jaroslav Flegr

Jedovatí hadi nejsou nijak nebezpeční, pozor na králíky!

O toto zásadní zjištění se s námi nyní podělila doktorka Krátká v časopise proLekaře.cz. Ano, jedovatí hadi jsou ve srovnání s králíky prakticky neškodní. A panečku, to není žádná teorie, na to jsou vědecká data.

26.7.2023 v 16:56 | Karma: 33,71 | Přečteno: 1409x | Diskuse| Věda

Jaroslav Flegr

Flegrovo postcovidové desatero

Během pandemie jsem usilovně šířil své proticovidové desatero. Ač si to varianta Kraken zatím odmítá přiznat, je pandemie skoro jistě za námi. Pro mne tak nastal čas po sobě uklidit – zveřejnit nové, postcovidové desatero.

2.3.2023 v 9:02 | Karma: 43,87 | Přečteno: 7721x | Diskuse| Věda

Jaroslav Flegr

Nalejme si čistého vína – většina Čechů chce za prezidenta Babiše

Ano, taky mám radost, že příštím prezidentem bude Petr Pavel a ne ulhaný, bezcharakterní Babiš. Ale nalejme si čistého vína – kdyby volily i ty 2,44 miliony oprávněných voličů, co k volbám nepřišly, tak by u nás vyhrál Babiš.

1.2.2023 v 19:19 | Karma: 43,41 | Přečteno: 10224x | Diskuse| Věda

Jaroslav Flegr

Byl jednou jeden covid

Od dubna 2020 jsem zde každé 4 měsíce zveřejňoval předpovědi vývoje covidové epidemie. Dnes končím. Místo předpovědi už jen popíšu, co se to vlastně stalo. A jak už mám ve zvyku, napíšu to narovinu, bez příkras a taktizování.

30.12.2022 v 19:19 | Karma: 44,07 | Přečteno: 5534x | Diskuse| Věda

Jaroslav Flegr

Tak copak nám Covid předvede teď? Flegrova v pořadí již 7. předpověď

Nadešel čas na další, v pořadí již sedmou předpověď budoucího vývoje pandemie v Česku. Nejprve tradiční shrnutí, jak jsem se trefil v té poslední, březnové.

30.8.2022 v 18:44 | Karma: 45,62 | Přečteno: 14217x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  15:10

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Policie navrhla obžalovat za podvod dva rusínské aktivisty s vazbami na Zemana

26. dubna 2024  15:05

Policie navrhla obžalovat dva proputinovské rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana z...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Velitelé jsou svině, moji rotu zničili. Ukrajinci hasí průlom v Donbasu

26. dubna 2024  14:54

Premium Zatímco Rusové rozšiřují průnik kolem strategicky položeného městečka Očeretyne, Ukrajinci řeší,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 16395x
Jsem biolog, profesor na Přírodovědecké Fakultě UK v Praze. Když zrovna nepřednáším tak se věnuji evoluční biologií, parazitologií a evoluční psychologií a hledáním ztracených předmětů v nepořádku na svém stole. Mým hlavním koníčkem je moje práce (což je, přiznávám, pro mě i mé okolí poněkud vysilující). Rád se ploužím přírodou (Ďábličák stačí, Balkán je lepší) a fotografuji co mi vleze před objektiv. Na poli vědy i v běžném životě jsem postupně učinil řadu objevů; vzhledem ke své mizerné paměti mnohé z nich i opakovaně.

Najdete mne na flegr.com a  www.facebook.com/prof.jaroslav.flegr 

<a rel="license" href="http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/"><img alt="Licence Creative Commons" style="border-width:0" src="https://i.creativecommons.org/l/by-nc-nd/4.0/88x31.png" /></a><br />Toto dílo podléhá licenci <a rel="license" href="http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/">Creative Commons Uveďte původ-Neužívejte komerčně-Nezpracovávejte 4.0 Mezinárodní License</a>

Seznam rubrik